Festival študentských remesiel Kežmarok

Dňa 9. júna 2023 sa v kráľovskom meste Kežmarok uskutočnil už deviaty ročník Festivalu študentského remesla, ktorý sa nesie v historickom duchu. Dobovo oblečení študenti z celého Slovenska prezentovali svoje remeslá zo škôl a oblastí, z ktorých pochádzajú. Ani tento rok nechýbali zábavné a tanečné vystúpenia, historický sprievod mestom a kreatívne aktivity. Celý program bol zameraný na podporu a prezentáciu talentov detí a mládeže.

Mladí ľudia predstavovali svoje školy buď v súťažiach  v rôznych odboroch ako  kuchár, murár, stolár, vizážista,  kaderník alebo prezentáciou a ponukou svojich výrobkov v stánkoch pre návštevníkov festivalu.

Naši žiaci Šimon Spišák a Marek Valigura z III. A triedy pripravili obed pre kráľa, ktorý pozostával z  nasledujúcich chodov:

Konfitovaná kačacia pečeň, kačacie škvarky, kváskový chlebík, púpavové pesto, jablkové čatní, marinované jabĺčko,  cibuľový prach,

kuracie prsia plnené bryndzou a slaninou,  mrkvové pyré, cícerový šalát s kuriatkami,  demi glace,  chips zo slaniny,

čokoládová guľa s prekvapením, kráľovský tvarohový trhanec, horúce slivky,  bazová espuma,  mätový gél.  

Odborná porota ich ocenila druhým miestom, čím poukázala na ich kreativitu a využitie moderných prvkov pri príprave pokrmov. Žiakov pripravila MVDr. Juliana Mihályová a odborne nám radila MVDr Angela Strečková.

Prezentáciu našej školy zabezpečovala Mgr. Ľudmila Krompaská s Veronikou  Hudákovou zo IV. B, Katarínou Boronovou z III.B a s Adamom  Polákom z  I. A triedy. Pripravili pre návštevníkov festivalu  tvarohové koláčiky so slivkovým lekvárom, kakaové sušienky z bravčovej masti, vanilkové rožky, škvarkové pagáče a bazovú limonádu. Adam ponúkal alternatívnymi spôsobmi pripravenú kávu a to French Press a Hario. Katka ozdobne vyrezávala  ovocie a zeleninu, už vopred si pripravila vyrezaný melón so symbolom Kežmarku.

Účasť na festivale nám priniesla zážitky a skúsenosti, ktoré veríme, že využijeme vo svojom budúcom profesijnom živote.