Festival študentských remesiel Kežmarok
Dňa 9. júna 2023 sa v kráľovskom meste Kežmarok uskutočnil už deviaty ročník Festivalu študentského remesla, ktorý sa nesie v historickom duchu. Dobovo oblečení študenti z celého Slovenska prezentovali svoje remeslá zo škôl a oblastí, z ktorých pochádzajú. Ani tento rok nechýbali zábavné a tanečné vystúpenia, historický sprievod mestom a kreatívne aktivity. Celý program bol zameraný na podporu a prezentáciu talentov detí a mládeže.
Mladí ľudia predstavovali svoje školy buď v súťažiach v rôznych odboroch ako kuchár, murár, stolár, vizážista, kaderník alebo prezentáciou a ponukou svojich výrobkov v stánkoch pre návštevníkov festivalu.
Naši žiaci Šimon Spišák a Marek Valigura z III. A triedy pripravili obed pre kráľa, ktorý pozostával z nasledujúcich chodov:
Konfitovaná kačacia pečeň, kačacie škvarky, kváskový chlebík, púpavové pesto, jablkové čatní, marinované jabĺčko, cibuľový prach,
kuracie prsia plnené bryndzou a slaninou, mrkvové pyré, cícerový šalát s kuriatkami, demi glace, chips zo slaniny,
čokoládová guľa s prekvapením, kráľovský tvarohový trhanec, horúce slivky, bazová espuma, mätový gél.
Odborná porota ich ocenila druhým miestom, čím poukázala na ich kreativitu a využitie moderných prvkov pri príprave pokrmov. Žiakov pripravila MVDr. Juliana Mihályová a odborne nám radila MVDr Angela Strečková.
Prezentáciu našej školy zabezpečovala Mgr. Ľudmila Krompaská s Veronikou Hudákovou zo IV. B, Katarínou Boronovou z III.B a s Adamom Polákom z I. A triedy. Pripravili pre návštevníkov festivalu tvarohové koláčiky so slivkovým lekvárom, kakaové sušienky z bravčovej masti, vanilkové rožky, škvarkové pagáče a bazovú limonádu. Adam ponúkal alternatívnymi spôsobmi pripravenú kávu a to French Press a Hario. Katka ozdobne vyrezávala ovocie a zeleninu, už vopred si pripravila vyrezaný melón so symbolom Kežmarku.
Účasť na festivale nám priniesla zážitky a skúsenosti, ktoré veríme, že využijeme vo svojom budúcom profesijnom živote.