28. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov „Eurocup 2023“

 

Hotelová akadémia v Prešove si v termíne 24. – 25. októbra 2023, pripravila pre súťažiacich, a zároveň pre širokú verejnosť, niekoľko kategórií súťaží:

28. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov „Eurocup 2023“

5. ročník baristickej súťaže juniorov „Eurocup junior barista 2023“

1. ročník súťaže prípravy slávnostných tabúľ „Eurocup – slávnostná tabuľa 2023“

Uplynulý 28. ročník medzinárodnej  súťaže sa konal pod záštitou AEHT – Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže, podobne ako po minulé roky, bola Hotelová akadémia v Prešove.

Porovnávanie zručností jednotlivých družstiev začalo 24. októbra 2023 baristickou súťažou v priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove v stolovacích miestnostiach. Mladí študenti – baristi, okrem nekorunovanej kráľovnej kávy – klasického espressa, pripravovali i lahodné cappuccino. Boli sme svedkami jeho prípravy technikou latte art. Labužníkov kávy čakalo aj prekvapenie vo forme Signature coffee cocktail. Voľný nápoj pripravovali súťažiaci podľa individuálne navrhnutých receptúr. Prepojením chutí espressa či alternatívnej kávy a ďalšej povinnej zložky Cazcabel Liqueur vytvárali súťažiaci lahodné nápoje.

5.  ročníka baristicej súťaže sa zúčastnilo 18 súťažiacich z 11 škôl zo Slovenska a Slovinska.

Na barmanskej súťaži sa predstavili juniorskí adepti barmanstva 25. októbra 2023 v priestoroch našej športovej haly. Súťažiaci pripravovali povinné miešané nápoje  Bartender´s choice drink a Fancy soft drink. Obidva koktaily pripravovali podľa vlastných receptúr zostavených výlučne pre túto príležitosť.  Počas  28. ročníka barmanskej súťaže si zmeralo svoje zručnosti 37 súťažiacich z 19 škôl. Okrem mladých barmanov zo Slovenska sa na súťaži zúčastnili aj barmani zo Slovinska.

Kategória Bartender´s choice drink bola pre súťažiacich obzvlášť náročnou, pretože pripraviť kvalitný a zároveň chutný nápoj s použitím povinnej ingrediencie Warner´s London Dry Gin 40% bolo výzvou pre všetkých bez rozdielu. Zostaviť receptúru pre Fancy soft drink by sa mohlo zdať ako jednoduchšia úloha, no opak je pravda. Vymyslieť receptúru na nápoj, ktorý v sebe skĺbi lahodnú chuť a zaujímavé ingrediencie, nie je vôbec jednoduché. 

V stredu 25. októbra 2023 sme odštartovali 1. ročník súťaže „Eurocup – slávnostné tabule 2023“. Témou na prípravu slávnostnej tabule bola „Cesta okolo sveta“. Ponúkli sme tak súťažiacim povoliť uzdu fantázii, aby nás mohli zaviesť do svojej vysnívanej destinácie. V tejto disciplíne súťažilo 18 žiakov z 9. slovenských škôl.

Sprievodným podujatím stredajších súťaží bol Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii v Prešove.  Podujatie trvalo od 9,00 do 12,00 hod. Návštevníci mali možnosť nazrieť do priestorov školy, a tak sa  dozvedieť viac o aktivitách, ktoré škola realizuje. Žiaci HA Prešov pripravili návštevníkom ukážky svojich odborných zručností z oblasti gastronómie, predstavili možnosti odbornej praxe na Slovensku i v zahraničí. Záujemci o štúdium na našej škole  mohli nahliadnuť do prijímačkových testov z minulých rokov a oboznámiť sa s učebným programom školy. Pre návštevníkov boli pripravené ochutnávky i prezentácie vo forme odborných workshopov.

Veríme, že sa o rok uvidíme zase.

 

Výsledkové listiny EUROCUP JUNIOR BARTENDERS 2023

Vyhodnotenie

Poradie bartender´s choice

Poradie fancy drink

Poradie jednotlivci

Poradie team

Poradie technika

 

Výsledkové listiny EUROCUP JUNIOR BARISTA 2023

Vyhodnotenie

Poradie Cappuccino

Poradie Cocktail

Poradie jednotlivci

Poradie technika

 

Výsledková llstina EUROCUP -  SLÁVNOSTNÁ TABUĽA 2023

Eurocup - slávnostná tabuľa

 

Fotogaléria

Fotogaléria z podujatia Eurocup 2023