27. ROČNÍK EUROCUPU NA HOTELOVEJ AKADÉMII V PREŠOVE
Medzinárodná barmanská súťaž juniorov sa konala v dňoch 23. a 24. októbra 2019 v priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove. Uplynulý 27. ročník medzinárodnej súťaže sa konal pod záštitou AEHT – Asociácie európskych škôl hoteliérstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie (SKBA) a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže ako každý rok bola naša Hotelová akadémia v Prešove.
Obohatením podujatia bol v poradí 3. ročník „EUROCUP – BARISTICKÁ SÚŤAŽ“, ktorá bola do formátu EUROCUP zaradená v jubilejnom 25.ročníku v roku 2017.
Baristická súťaž prebiehala v priestoroch školy, v stolovacích miestnostiach v prvý deň súťaže, t. j. 23. októbra 2019. Kávičkári si naozaj prišli na svoje a potešili svoje chuťové poháriky. Okrem nekorunovanej kráľovnej kávy – klasického espressa, pripravovali i lahodné cappuccino. Boli sme svedkami prípravy klasického cappuccina i cappuccina v prevedení latte art. Labužníkov kávy očakávalo aj prekvapenie vo forme povinného nápoja tzv. Shakerata. Obľúbený nápoj pripravovali súťažiaci podľa individuálne kreovaných receptúr. Prepojenie chuti espressa, sladkej zložky a perlivého nápoja podľa vlastného výberu, je v dnešnej dobe veľmi často vyhľadávanou pochúťkou, hlavne v letných mesiacoch. 3. ročníka baristicej súťaže sa zúčastnilo 11 súťažiacich zo Slovenska ale aj zo Slovinska a Českej republiky.
Na barmanskej súťaži sa predstavili juniorskí adepti barmanstva 24. októbra 2019 v priestoroch športovej haly Hotelovej akadémie. Súťažiaci pripravovali povinné miešané nápoje a to soft a bartender´s choice drink podľa vlastných receptúr, zostavených výlučne pre túto príležitosť, podľa vlastnej fantázie. Počas 27. ročníka barmanskej súťaže si zmeralo svoje barmanské zručnosti 60 súťažiacich z 28 škôl. Okrem mladých barmanov zo Slovenska sa súťaže zúčastnili aj barmani zo Slovinska, z Českej republiky, Litvy a Ukrajiny.
Kategória bartender´s choice drink, bola pre súťažiacich obzvlášť náročnou, pretože pripraviť kvalitný chutný nápoj s použitím povinnej ingrediencie Hennessy VS potrápilo všetkých bez rozdielu.
Sprievodným podujatím Eurocupu bol Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii v Prešove dňa 24. októbra 2019 v čase od 9,00 do 14,00 hod. Návštevníci mali možnosť nazrieť do priestorov školy a tak sa dozvedieť viac o aktivitách, ktoré škola realizuje. Žiaci HA Prešov pripravili návštevníkom ukážky svojich odborných zručností z oblasti gastronómie, predstavili možnosti odbornej praxe na Slovensku i v zahraničí. Pre záujemcov boli pripravené ochutnávky i prezentácie vo forme workshopov na odborné témy.
Veríme, že v prípade, že ste naše podujatie navštívili, radi sa k nám o rok vrátite.
Do barmanstva
Vyhodnotenie súťaže Eurocup 2019
Eurocup Barista 2019
Eurocup Bartender 2019
Vyhodnotenie súťaže EUROCUP 2019
Poradie bartender´s choice drink