Medzinárodný workshop OPAVA 2016
V dňoch 27. 6. – 1. 7. 2016 na Filozoficko – prírodovedeckej fakulte Slezskej univerzity v Opave prebiehal štvrtý ročník Medzinárodného gastronomického workshopu, ktorý organizoval Ústav kúpeľníctva, gastronómie a turizmu . Medzi účastníkov workshopu patrili dvojčlenné družstvá z Česka, Srbska, Ukrajiny, Maďarska a Slovenska.
Témou tohtoročného Medzinárodného kuchárskeho workshopu bolo svadobné menu. Ako účastníčky tohto podujatia (Ing. Anna Bačiková a MVDr. Angela Strečková) sme sa pri zostavení menu snažili prezentovať tradičné s moderným využitím regionálnych ingrediencií.
Naše „Wedding menu“ pozostávalo zo štyroch chodov:
Bryndzový mousse s cviklovým chutney a vínovým želé
Slepačia polievka so julien zeleninou a kuracou balotínkou
Pošírované jahňacie stehno s džatkami a kapustovým pyré
Ovocná tortička s vanilkovým krémom a malinovým culis
Príprava a servis menu boli spojené s prezentáciou tradičných svadobných zvykov na Slovensku. Východ Slovenska patril k regiónom s najviac udržiavanými zvykmi a tradíciami, aj keď tieto tradície sa postupne vytrácajú. Mnohé manželské páry túžia čoraz viac po netradičnej a modernej svadbe.
Okrem samotného workshopu bol pripravený bohatý kultúrny program, ktorý zanechal v nás hlboké dojmy. V Hradeckom zámku nás čakala degustácia európskych vín. Táto bola súčasťou prednášky Mgr. Alexandra Burdu, organizátora workshopu. V Gastrocentre SU vystúpil klavirista, skladateľ filmovej hudby Luca Gualco, Talian žijúci v Opave. Vystúpenie bolo spojené s degustáciou talianskych likérov, kávy a dezertov.
Sme rady, že aj touto cestou môžeme odovzdávať skúseností z kulinárskej kultúry zúčastnených krajín našim žiakom a kolegom.
MVDr. Angela Strečková