Medzinárodný workshop OPAVA 2016

V dňoch 27. 6. – 1. 7. 2016 na Filozoficko – prírodovedeckej fakulte Slezskej univerzity v Opave prebiehal štvrtý ročník Medzinárodného gastronomického workshopu, ktorý organizoval Ústav kúpeľníctva, gastronómie a turizmu . Medzi účastníkov workshopu patrili dvojčlenné družstvá z Česka, Srbska, Ukrajiny, Maďarska a Slovenska.

Témou tohtoročného Medzinárodného kuchárskeho workshopu bolo svadobné menu. Ako účastníčky tohto podujatia (Ing. Anna Bačiková a MVDr. Angela Strečková) sme sa pri zostavení menu snažili prezentovať tradičné s moderným využitím regionálnych ingrediencií.

Naše „Wedding menu“ pozostávalo  zo štyroch chodov:

 

Bryndzový mousse s cviklovým chutney a vínovým želé

Slepačia polievka so julien zeleninou a kuracou balotínkou

Pošírované jahňacie stehno s džatkami a kapustovým pyré

Ovocná tortička s vanilkovým krémom a malinovým culis

 

Príprava a servis menu boli spojené s prezentáciou tradičných svadobných zvykov na Slovensku. Východ Slovenska patril k regiónom s najviac udržiavanými zvykmi a tradíciami, aj keď tieto tradície sa postupne vytrácajú. Mnohé manželské páry túžia čoraz viac po netradičnej a modernej svadbe.                                                           

Okrem samotného workshopu bol  pripravený bohatý kultúrny program, ktorý zanechal v nás hlboké dojmy. V Hradeckom zámku nás čakala degustácia európskych vín. Táto bola súčasťou prednášky  Mgr. Alexandra Burdu, organizátora workshopu. V Gastrocentre SU vystúpil  klavirista, skladateľ filmovej hudby Luca Gualco, Talian žijúci v Opave. Vystúpenie bolo spojené s degustáciou talianskych likérov, kávy a dezertov.

Sme rady, že aj touto cestou  môžeme odovzdávať  skúseností z kulinárskej kultúry zúčastnených krajín našim žiakom a kolegom.

 

MVDr. Angela Strečková