4. ročník HoReCa - kuchársky päťboj 2016

Dňa 30. januára 2016 sa konal 4. ročník HoReCa - kuchárskeho päťboja, organizovaného firmou METRO. Bola to veľmi náročná a komplexná súťaž.

V technologickej časti – kuchyni súťažilo 6 žiakov:

Juraj Kopčík z V. A - chef,

Pavol Mičo zo IV. D - suchef, Jozef Blichár zo IV. B – pastry chef, Tomáš Kičura  zo IV. D chef de party, Tomáš Gončár a Tomáš Rešetár z III. A triedy súťažili ako commi chef.

Pomocníkmi pre úsek kuchyne boli – Vladimír Baňas zo IV. D  a Júlia Leššová z III. A triedy.

Žiaci súťažili ako tím, všetci spolu mali pripraviť menu v časovom limite 3,5 hod. Povinnými ingredianciami boli ryby a hydina.  V rámci časového limitu mal každý predstaviť svoje zručnosti v kuchárskom päťboji  a to:

vo vykosťovaní kurčaťa, vykosťovaní a filetovaní pstruha, ďalej predviesť zručnosť v krájaní  cibule a  zemiakov na kocky a póru – vo forme julien. Časový limit zahŕňal tiež čas na prípravu a na upratanie pracoviska.

Servis pripravených jedál zabezpečovala druhá skupina súťažného tímu, ktorý reprezentovali:  

Peter Grega z V. A triedy  – Maitre ´d hôtel,

Šimon Šarnik a Matej Hajduk z V. A triedy, Dominik Šujeta zo IV. C triedy, Jozef Majirský zo  IV. B triedy a Diana Maťašovská z III. B triedy.

Súťažiacim robili pomocníkov žiaci:

Katarína Dzurková zo IV. A triedy a Andrea Polačková z III. D triedy.

Tím za obsluhu okrem servisu jedál pripravených tímom kuchyne musel tiež absolvovať prídavné súťaže a to:

baristickú súťaž – čo znamenalo prípravu 4 porcií esspressa a 4 porcií cappuccina, ďalej absolvovali barmanskú súťaž, kde každý člen tímu musel pripraviť po 5 porcií apertívu a počas výdaja jedál zabezpečovali servis vín – čiže predviedli svoje sommelierske zručnosti.

 Účasť na súťaži bola úspešná:

-        Peter Grega z V. A vyhral prvé miesto v barmanskej súťaži.

-        Tím obsluhy získal za servis krásne 2 miesto.

Celkovo sa naša škola ako družstvo umiestnili na treťom mieste, čo znamenalo pre školu okrem vecných cien pre žiakov aj šek na 500 €.

Odborná porota veľmi ocenila, že súťažiaci pri zostavovaní nášho súťažného menu využili lokálne suroviny a tradičné jedlá šarišského regiónu, rovnako ako aj súťažiaci obsluhy použili pri príprave aperitívového drinku lokálny produkt nášho absolventa Martina Hudáka – Ginger Mániu a tiež servis lokálneho piva značky Mrianus. Prezentácia Šarišskej župy ako aj lokálnych produktov sa teda vyplatila.

 

Na súťaž žiakov pripravovali MVDr. Strečková a Mgr. Harčariková.

MVDr. Strečková Angela
Mgr. Harčariková Ľudmila