4. ročník HoReCa - kuchársky päťboj 2016
Dňa 30. januára 2016 sa konal 4. ročník HoReCa - kuchárskeho päťboja, organizovaného firmou METRO. Bola to veľmi náročná a komplexná súťaž.
V technologickej časti – kuchyni súťažilo 6 žiakov:
Juraj Kopčík z V. A - chef,
Pavol Mičo zo IV. D - suchef, Jozef Blichár zo IV. B – pastry chef, Tomáš Kičura zo IV. D chef de party, Tomáš Gončár a Tomáš Rešetár z III. A triedy súťažili ako commi chef.
Pomocníkmi pre úsek kuchyne boli – Vladimír Baňas zo IV. D a Júlia Leššová z III. A triedy.
Žiaci súťažili ako tím, všetci spolu mali pripraviť menu v časovom limite 3,5 hod. Povinnými ingredianciami boli ryby a hydina. V rámci časového limitu mal každý predstaviť svoje zručnosti v kuchárskom päťboji a to:
vo vykosťovaní kurčaťa, vykosťovaní a filetovaní pstruha, ďalej predviesť zručnosť v krájaní cibule a zemiakov na kocky a póru – vo forme julien. Časový limit zahŕňal tiež čas na prípravu a na upratanie pracoviska.
Servis pripravených jedál zabezpečovala druhá skupina súťažného tímu, ktorý reprezentovali:
Peter Grega z V. A triedy – Maitre ´d hôtel,
Šimon Šarnik a Matej Hajduk z V. A triedy, Dominik Šujeta zo IV. C triedy, Jozef Majirský zo IV. B triedy a Diana Maťašovská z III. B triedy.
Súťažiacim robili pomocníkov žiaci:
Katarína Dzurková zo IV. A triedy a Andrea Polačková z III. D triedy.
Tím za obsluhu okrem servisu jedál pripravených tímom kuchyne musel tiež absolvovať prídavné súťaže a to:
baristickú súťaž – čo znamenalo prípravu 4 porcií esspressa a 4 porcií cappuccina, ďalej absolvovali barmanskú súťaž, kde každý člen tímu musel pripraviť po 5 porcií apertívu a počas výdaja jedál zabezpečovali servis vín – čiže predviedli svoje sommelierske zručnosti.
Účasť na súťaži bola úspešná:
- Peter Grega z V. A vyhral prvé miesto v barmanskej súťaži.
- Tím obsluhy získal za servis krásne 2 miesto.
Celkovo sa naša škola ako družstvo umiestnili na treťom mieste, čo znamenalo pre školu okrem vecných cien pre žiakov aj šek na 500 €.
Odborná porota veľmi ocenila, že súťažiaci pri zostavovaní nášho súťažného menu využili lokálne suroviny a tradičné jedlá šarišského regiónu, rovnako ako aj súťažiaci obsluhy použili pri príprave aperitívového drinku lokálny produkt nášho absolventa Martina Hudáka – Ginger Mániu a tiež servis lokálneho piva značky Mrianus. Prezentácia Šarišskej župy ako aj lokálnych produktov sa teda vyplatila.
Na súťaž žiakov pripravovali MVDr. Strečková a Mgr. Harčariková.
MVDr. Strečková Angela
Mgr. Harčariková Ľudmila