1st Fish & Cooking Aveiro Festival

V dňoch 17. – 20. apríla 2013 sme našu školu reprezentovali na 1st Fish&Cooking Festivale v Portugalskom Aveire. Náš tím zastupovali Richard Fialka zo IV. D triedy a bol súťažiacim v kategórii bar a reštaurácia a Miriam Šarišská z III. C triedy, ktorá súťažila v kategórii kuchyňa. Na súťaž nás sprevádzala Mgr. Ľudmila Harčariková. Usporiadajúcou školou bola Escola de Formação Profissional em Turismo de Aveiro.

Súťaž prebiehala dva dni a zúčastnilo sa jej osem družstiev. Štyri družstvá boli z Talianska, tri z Portugalska a naša Hotelová akadémia z Prešova zo Slovenska. Každý deň súťažili štyri tímy.

Úlohou súťažiacich v kategórii kuchyňa bolo pripraviť predjedlo a hlavné jedlo pre štyri osoby. Hlavnou ingredienciou pre prípravu menu boli ryby. Ostatné suroviny sme si mohli vybrať zo zoznamu, ktorý sme  dostali deň pred súťažou. Hneď nám prebehlo mysľou, že žiadna zo surovín, ktorú sme používali pri nácviku doma na zozname nebola. Nastal čas improvizácie a premýšľania. „Čo použiť a ako to spracovať?“  Poviem vám, nebolo to ľahké.

V kategórii reštaurácia museli súťažiaci  preukázať celý komplex zručností. Predviesť  svoju zručnosť pri príprave aperitívového kokteilu, zabezpečiť perfektný servis jedál (mimochodom, musíme sa pochváliť, že hosťom veľmi chutilo, čoho dôkazom boli prázdne, doslova pečivom vymastené taniere). Someliérske vedomosti a zručnosti uplatnili súťažiaci pri prezentácii a servise vín (my sme servírovali naše slovenské vína) a nakoniec, akoby toho nebolo dosť, obsluhujúci servírovali tranžírované ovocie ako dezert na záver menu.

To však stále nebolo všetko, veľký dôraz porotcovia kládli na komunikáciu v anglickom jazyku.

Aby sme sa však iba neľutovali, aké sme to mali ťažké, užili sme si aj voľné chvíle obohatené pestrým programom. Absolvovali sme obhliadku historického centra mesta, morského sveta, fabriky na výrobu keramiky. Nezabudnuteľná bola plavba na gondole po Aveirských kanáloch. Čo by to však bolo za návštevu cudzej krajiny, keby sme neochutnali kulinárske špeciality – samozrejme z rýb a plodov mora. Bolo úžasné spoznávať odlišnú kultúru, nádhernú krajinu a milých ľudí.

V posledný deň sa konal Gala večer, ktorý bol spojený s vyhodnotením súťaže. Absolútnym víťazom v kategórii Bar & Restaurant sa stal  Richard Fialka. Richard veľmi milo prekvapil svojou prácou a víťazstvo získal zaslúžene.

Táto súťaž bola pre nás obrovskou skúsenosťou. Sme radi, že sme sa  jej mohli zúčastniť a veríme, že budeme úspešní aj po ďalšie roky (a že budeme mať opäť práve my  príležitosť reprezentovať školu).

Aby sme nezabudli, ďakujeme pani profesorke MVDr. Strečkovej Angele a Mgr. Harčarikovej Ľudmile, ktoré nás na tento festival gastronómie pripravovali.

Miriam a Richard