SEZÓNNOSŤ – LOKÁLNOSŤ – UDRŽATEĽNOSŤ v gastronómii

Dňa 22. 9. 2022 sa v rámci národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva v Prešovskom samosprávnom kraji uskutočnila sektorová konferencia s názvom Sezónnosť – lokálnosť – udržateľnosť v gastronómii.

Konferencia sa konala v priestoroch Nestville parku – Taberna v Hniezdnom, jej hlavnou témou bola panelová diskusia s odborníkmi v danej oblasti s Ing. Balkovou a doc. Ing. Ľ. Štrbom, PhD.

Prezentovali sa tam tímy  z gastronomických škôl prešovského i žilinského kraja, ktoré pripravovali mäsité, ale aj bezmäsité jedlá z lokálnych potravín a surovín s charakterom „Špecialita regiónu – v modernej úprave“.  Pokrmy boli tepelne upravené metódou sous - vide (technologická úprava varenia vo vákuu pri konštantnej teplote).

Našu školu reprezentovali Mgr. Ľudmila Krompaská, žiak IV.C triedy Šimon Tkáč  a kuchár Filip Ivan z prevádzky Pilsnerka - Novum  (FUSION GROUP) , ktorí pripravili zaujímavé menu: cviklové krupoto, králičiu roládu, tekvicové halušky a šípkovú omáčku.

Konferencie sa zúčastnili aj žiaci tretieho ročníka a učitelia odborných technologických predmetov.

Článok s fotogalériou