Literatúra a kuchárske umenie baroka

Viete si predstaviť, že by ste žili v 16.-18. storočí? Čo by ste jedli, pili, robili? Žiaci I.A sa o takýto návrat do minulosti pokúsili.

V pondelok 24. 4. 2023 si vyskúšali, aké to mohlo byť v období baroka. Spojili hodinu literatúry, konkrétne tvorbu Hugolína Gavloviča a jeho vzťah k Bohu, svetu a človeku, s hodinou CCJ. Vybrali dobe zodpovedajúce jedlá: lokšu, štrúdľu, jednoduchú kapustovú polievku, ovocný rozvar. Uvarili, naservírovali.

Cieľom hodiny bolo zažiť to, o čom sa učia na hodine literatúry. A zase na literatúre rozobrať motívy básní. Zaujímavým postrehom bola stále platná pravda o slušnosti a zodpovednosti človeka. Žiaci by vtedy žiť nechceli, lebo mali na obed len čistú lokšu, bola málo sýta. Zrejme by im chýbala lyžička, vidlička, tatárska omáčka. Nie všetko sa podarilo perfektne, to neprekáža, veď zážitkové vyučovanie je o tom, zažiť to, čo sme ešte neskúsili.

Badžanová

Čánok s fotogalériou