Deň zdravej výživy na Hotelovej akadémii

Dňa 16. 10. 2022 si pripomíname Svetový deň výživy. Aj my, hoteláci, sme naň upozornili žiakov a učiteľov formou dvoch podujatí pod vedením školského koordinátora environmentálnej výchovy PaedDr. Frantovej.

V pondelok, 17. 10. 2022  v priestoroch športovej haly HA kolegyňa PaedDr. Frantová v spolupráci s Fakultou športu pripravila pre vybrané triedy diagnostické meranie Inbody. Študenti tak mali možnosť zistiť množstvo tuku, svalstva, viscerálneho tuku a vody v organizme, minerálne látky a proteíny a tiež aký majú bazálny metabolizmus.

Druhou akciou bola ochutnávka zdravej desiaty počas veľkej prestávky dňa 18. 10. 2022 v sektore B školy, na ktorú pozývala žiačka Veronika Semanová z II. B  triedy prostredníctvom školského rozhlasu. Rozhlasovú pozvánku pripravila Mgr. Bavoľárová.

Zdravé výrobky sa pripravovali z prinesených jesenných plodov, ktoré učitelia a žiaci v rámci výzvy   environmentálneho koordinátora Podeľ sa priniesli do školy.

Žiačky Zuzana  Semančíková, Melánia  Mičková a Daniel Imrich  na krúžku Zdravej výživy pripravili jablkové želé cukríky.  Zuzana vyhotovila aj plagát o danej akcii, ktorý umiestnili v priestoroch školy.

Žiaci I. A triedy 1. skupiny v rámci Cvičení z technológie prípravy pokrmov          (CCJ) pod  odborným usmernením  PaedDr.  Mojzešovej  upiekli zdravý mrkvový a mrveničkový slivkový koláč. Jeho servis zabezpečili žiačky III. A triedy. 

Žiaci I. C 2. skupiny  pod vedením Mgr. MVDr. Mihályovej   počas hodín CCJ   vymiešali nátierky  -  kalerábovú s tvarohom a ovsenými vločkami a cviklovo - fazuľovú so sezamovými semienkami. Natierať ich na celozrnné bagety a servírovať  im pomohli niektorí žiaci V. C. a II. A.

V ponuke bol aj jablková  šťava, ktorú zabezpečila kolegyňa PaedDr. Mojzešová a rôzne ovocie, predovšetkým jablká a hrozno.

Stoly a priestory boli dekorované  v jesennom štýle.

Výzdobu stolov obohatilo  aj vyrezávané  ovocie žiakmi z  carvingového  krúžku pod vedením  Ing. Slavomíry Turčinovej.   Na príprave  podujatia sa podieľali aj kolegovia Mgr. Korbová, Mgr. Harčariková,  Mgr. Pažický a  PhDr. Šebej. 

Akcia sa stretla s veľkým záujmom učiteľov i žiakov. Veríme, že si niektorý výrobok skúsia pripraviť aj doma, keďže mali k dispozícii i receptúry  zdravých dobrôt.   

V tejto tradícii dňa zdravej výživy na Hotelovej akadémii chceme pokračovať aj v budúcnosti.

MVDr. J.  Mihályová     

Článok s fotogalériou