Deň zdravej výživy na Hotelovej akadémii
V pondelok, 17. 10. 2022 v priestoroch športovej haly HA kolegyňa PaedDr. Frantová v spolupráci s Fakultou športu pripravila pre vybrané triedy diagnostické meranie Inbody. Študenti tak mali možnosť zistiť množstvo tuku, svalstva, viscerálneho tuku a vody v organizme, minerálne látky a proteíny a tiež aký majú bazálny metabolizmus.
Druhou akciou bola ochutnávka zdravej desiaty počas veľkej prestávky dňa 18. 10. 2022 v sektore B školy, na ktorú pozývala žiačka Veronika Semanová z II. B triedy prostredníctvom školského rozhlasu. Rozhlasovú pozvánku pripravila Mgr. Bavoľárová.
Zdravé výrobky sa pripravovali z prinesených jesenných plodov, ktoré učitelia a žiaci v rámci výzvy environmentálneho koordinátora Podeľ sa priniesli do školy.
Žiačky Zuzana Semančíková, Melánia Mičková a Daniel Imrich na krúžku Zdravej výživy pripravili jablkové želé cukríky. Zuzana vyhotovila aj plagát o danej akcii, ktorý umiestnili v priestoroch školy.
Žiaci I. A triedy 1. skupiny v rámci Cvičení z technológie prípravy pokrmov (CCJ) pod odborným usmernením PaedDr. Mojzešovej upiekli zdravý mrkvový a mrveničkový slivkový koláč. Jeho servis zabezpečili žiačky III. A triedy.
Žiaci I. C 2. skupiny pod vedením Mgr. MVDr. Mihályovej počas hodín CCJ vymiešali nátierky - kalerábovú s tvarohom a ovsenými vločkami a cviklovo - fazuľovú so sezamovými semienkami. Natierať ich na celozrnné bagety a servírovať im pomohli niektorí žiaci V. C. a II. A.
V ponuke bol aj jablková šťava, ktorú zabezpečila kolegyňa PaedDr. Mojzešová a rôzne ovocie, predovšetkým jablká a hrozno.
Stoly a priestory boli dekorované v jesennom štýle.
Výzdobu stolov obohatilo aj vyrezávané ovocie žiakmi z carvingového krúžku pod vedením Ing. Slavomíry Turčinovej. Na príprave podujatia sa podieľali aj kolegovia Mgr. Korbová, Mgr. Harčariková, Mgr. Pažický a PhDr. Šebej.
Akcia sa stretla s veľkým záujmom učiteľov i žiakov. Veríme, že si niektorý výrobok skúsia pripraviť aj doma, keďže mali k dispozícii i receptúry zdravých dobrôt.
V tejto tradícii dňa zdravej výživy na Hotelovej akadémii chceme pokračovať aj v budúcnosti.
MVDr. J. Mihályová