Privítali sme kráľovský pár - V. A - 2024

V prvý jarný deň, 21. 3. 2024, sa v Hotelovej akadémii na Baštovej ulici v Prešove konal kráľovský slávnostný banket pri príležitosti praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky, ktorý organizovali žiaci V. A triedy. Maturanti, učitelia a prítomní hostia budú na tento deň isto spomínať s úsmevom.

Hlavná manažérka Eva Gattová a manažér marketingu František Senko sa svojich funkcií zhostili s plnou silou a vďaka ich organizácii a vzájomnej spolupráci so zvyškom realizačného tímu dopadol slávnostný banket úspešne. O zásobovanie kvalitnými surovinami sa postarala skladníčka Lucia Ščešňaková pod vedením manažérky zásobovania Tatiany Jurčišínovej. Jednotlivé predmety, ktoré sme študovali, sa pretavili do reálnej praxe. Študenti preukázali svoje gastronomické umenie pod vedením manažérky výrobného strediska Gabrielle Sizerovej.

Anglickú kráľovskú rodinu sme pohostili tradičnou slovenskou kuchyňou. Ako predjedlo sa podávala bryndzovo-špenátová terina s banketovým pečivom, nasledoval domáci kohútí vývar s mäsovým pirôžkom a julienne zeleninou. Medzichodom bol pošírovaný pstruh so šafranovou omáčkou. Vrcholom menu bol jelení chrbát pripravený spôsobom sous-vide, podávaný s kapustovým pyré, slaným muffinom a glazovanou hruškou. Po úspešnom hlavnom chode nenasledovala len jedna sladká bodka, ale rovno dve, gaštanová tortička a čučoriedkové prekvapenie v podobe torty, ktorú upiekla a odprezentovala cukrárka Lýdia Javolková. Pokrmy boli párované so skvelými vínami od našich sponzorov. Prítomní hostia si jedlo veľmi pochvaľovali.

Významnou súčasťou tejto udalosti boli aj ukážky zručnosti v podaní tímu odbytu pod vedením manažérky odbytového strediska Natálie Scirankovej. Videli sme prípravu predkrmového šalátu a kokteilu, dekantáciu vína, prípravu miešaných alkoholických, ale aj nealkoholických drinkov. Baristi ponúkali alternatívnu kávu a cappuccino. Flambovanie ovocia, múčnika a filetovanie pstruha mohli hostia vidieť na videoprojekcii.

Výzdoba slávnostného banketu sa niesla vo farbách Veľkej Británie. Jej súčasťou neboli len elegantné okrúhle stoly, pri ktorých ochutnávali lákavé jedlá prítomní hostia, ale aj ukážky slávnostnej tabule a zátišie typické pre Veľkú Britániu - útulný záhradný kút s ukážkou servisu podávania čaju o piatej.

O program sa postarala skupina Parta z Raslavíc, ktorá predstavila tradičný slovenský tanec a spev v ľudových krojoch. Naši hostia mali možnosť zazrieť členov kráľovskej gardy, ktorá strážila korunu kráľa a jeho trón.

Celý proces bol nielen výzvou, ale aj obrovskou odmenou. Slávnostný banket spojený s praktickou časťou odbornej zložky maturitnej skúšky nebol len ukážkou našich študijných výsledkov, ale aj príležitosťou získania cenných skúseností, ktoré nám pomôžu v budúcom akademickom a profesionálnom živote.

Ďakujeme