Vianoce v Európe 2015

V dňoch 2.decembra 2015 až 8.decembra 2015 sa zúčastnila Hotelová akadémia v Prešove ako jediná škola zo Slovenska na 24. ročníku medzinárodného podujatia organizovaného Asociáciou európskych škôl hotelierstva a turizmu (AEHT)- Vianoce v Európe 2015.

24. ročník organizovala škola (Licee technique Hôtelier Alexis Heck) so sídlom v meste Diekirch v Luxembursku. Na tomto podujatí sa zúčastnilo 22 škôl z 15 členských štátov EU (Rakúsko, Arménsko, Chorvátsko, Česká republika, Francúzsko, Írsko, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Slovinsko a Slovensko).

Hlavnou myšlienkou medzinárodného podujatia ,,Vianoce v Európe“ je spájanie vianočných tradícií a kultúr, prezentácie národných špecialít jednotlivých krajín, spojených s prípravou tradičných vianočných jedál. Počas dvoch dní bolo podujatie organizované pre širokú verejnosť s voľným vstupom, kde mali možnosť nahliadnuť do 22 stánkov, pozrieť si ich zvyky, mali možnosť ochutnať ich tradičné vianočné lahôdky a spoznať milých ľudí. Súčasťou ,,Vianoc v Európe“ je aj úžasná časť pod názvom- Európsky bufet, ktorý bol rozdelený do dvoch dní. Počas týchto dní, každé družstvo pripravuje spomínané tradičné vianočné jedlá a špeciality, či už teplej kuchyne, studenej kuchyne alebo nápojov.

Hotelovú akadémiu v Prešove na tomto ročníku reprezentovalo družstvo zložené z dvoch vyučujúcich a štyroch žiakov tretieho a štvrtého ročníka. Za vyučujúcich sa zúčastnili MVDr. Jozef Šenko a Mgr. Marek Šebej, a za žiakov to boli Klaudia Butelová, Mária Milenkyová, Matej Čanda a Pavol Mičo.

Súčasťou podujatia ,,Vianoce v Európe“ bol aj jednodňový výlet do neďalekého mesta Vianden, kde sme si prezreli zámok Vianden, pokračovali sme do hlavného mesta Luxemburg, kde sme navštívili historickú časť starého mesta, miestne vianočné trhy a náš výlet pokračoval do najväčšieho Luxemburského podniku zameraného na výrobu šumivého vína ,,Bernard Massard“   

Záverom celého podujatia bola spoločná večera banketovou formou obsluhy, ktorá sa konala v priestoroch školskej reštaurácie v  Licee technique Hôtelier Alexis Heck.

Mgr. Marek Šebej