Vianoce v Európe 2013

V dňoch 8. - 14. decembra sa konal 22. ročník nádherného festivalu Európske Vianoce, tentoraz vo francúzskom Marseille. Marseille, ktoré bolo spolu s Košicami hlavným európskym mestom kultúry pre rok 2013, hostilo 16 delegácii z 13 európskych krajín. Toto stretnutie, ktorého cieľom je podeliť sa s ostatnými krajinami o svoje vianočné tradície a kulinárske špeciality, organizuje každoročne Asociácia európskych škôl hotelierstva a turizmu – AEHT so sídlom v Luxembursku a jej členom je aj naša hotelová akadémia v Prešove.

Slovenská delegácia

Naša škola sa Vianoc v Európe zúčastnila už po 7. krát a tento rok ju reprezentovali kolegovia Krajňák, Mgr. Pažický, Mgr. Háberová, pán riaditeľ MVDr. Jozef Šenko a traja študenti Juraj Kopčík a Martina Vargová z III.A a Júlia Sedláková zo IV.C., ktorí sa počas celého podujatia snažili zbierať cenné skúseností a inšpirácie.

Ako všetkým družstvám aj nám bol pridelený stánok a vianočný stromček, ktorý sme vyzdobili v duchu tradičných slovenských Vianoc. Použili sme prírodné a ručne vyrobené ozdoby. Návštevníci mohli ochutnať oblátky s medom, vianočné koláčiky rôznych druhov, slané praclíky či domácu klobásku a slaninu, ktoré mali veľký úspech.

 Popri vystavenom stánku sa počas celého týždňa konalo množstvo sprievodných podujatí ako slávnostný sprievod mestom, kultúrny program či rôzne workshopy o víne alebo miestnych špecialitách.

Jedným z hlavných bodov programu bol aj tzv. Európsky bufet – pestré defilé tradičných vianočných alebo národných jedál, ktoré sme pripravovali priamo na mieste. Tento rok sme výber jedál poňali netradične a na našom stole sa objavili syrové pochúťky - syrové rolády, korbáčiky, oštiepky, návštevníci mohli ochutnať naše vynikajúce údeniny - klobásku, slaninku či údenú panenku a tiež kuracie guľky s omáčkou zo sušených sliviek. Podávali sme horúcu domácu medovinu so zázvorom a jablkom. Všetkým chutilo!  

 Vianoce v Marseille

Marseille zapôsobilo na všetky naše zmysly. Chceme sa preto s vami trochu podeliť o vôňu a chuť Provensálska. Tradičná štedrovečerná večera začína predjedlom pozostávajúcim z olív všetkých druhov, čerstvej zeleniny, kúskov opečeného chlebíka s provensálskym korením, sardelovou pastou, baklažánovým kaviárom, tapenádou (druh pasty, ktorá sa pripravuje z olív, kapár a sardel) a/alebo aioli (tradičná provensálska omáčka z váječných žĺtkov, citrónovej šťavy, olivového oleja a cesnaku). Nesmú chýbať špeciality z rýb ako slávne Bouillabaisse, či Brandade zo sušenej tresky.

Vianočné menu obsahuje aj niektoré špeciality z oblasti Camargue ako napríklad pochúťky z býčieho mäsa, či tradičný ratatouille pripravený z čerstvej zeleniny.

Štedrá večera sa podáva na stole prestretom troma obrusmi symbolizujúcimi svätú trojicu, na ktorom je položených 13 bochníkov chleba. 12 malých predstavuje apoštolov a najväčší predstavuje Krista.

 Dovidenia o rok

Približne sto účastníkov z Európy sa delilo o svoje tradície počas celého týždňa spolu s kolegami zo strednej školy v Marseille (Le lycée hôtelier Bonneveine de Marseille), susednými školami a tiež miestnymi obyvateľmi. Nakoniec bol čas rozlúčiť sa a to počas slávnostnej gala večere „à la Marseillaise“, ktorá bola ozajstným gastronomickým vyvrcholením.

V tento večer sme slávnostne prevzali vlajku AEHT ako štafetu a zároveň poverenie na usporiadanie Vianoc v Európe 2014 v Prešove. Všetkých sme srdečne pozvali a už teraz sa tešíme. Tak hor sa do práce!