Ulicami horúceho Ria V. D - 2019

Hotelová akadémia v Prešove každoročne preskúšava svojich študentov v odbornej spôsobilosti praktickou maturitnou skúškou. Ani tento rok to nebolo inak. 24. októbra 2018 hlavní manažéri losovali slávnostné podujatie a potom si každá trieda určila vlastnú tému. Po rozdelení funkcií a priradení úloh žiaci denno-denne na svojom veľkom dni pracovali ako najlepšie vedeli.

Raut, recepcia či banket?
V deň losovania sa dalo napätie do poslednej chvíle krájať. Hlavná manažérka našej triedy, Katarína Balogová, vylosovala raut. Témy sme si vopred určili na všetky slávnostné podujatia, takže téma bola jasná – ,,Ulicami horúceho Ria.“ Pestrofarebnosť, masky a exotická kuchyňa nebola ľahká voľba, ale bola to výzva, ktorú sme chceli splniť na 100%. Rozhodnutie pre správny pokrm, nápoj či dekoráciu a program nebolo jednoduché, avšak naši konzultanti nám ochotne pomáhali a podporovali nás.

Karneval v Riu
Hlavnou myšlienkou našej praktickej maturitnej skúšky bolo vyzdvihnúť úžasný a veľkolepý karneval v Riu. Jeho pestrofarebnosť, jedinečnosť, tradičné tanečnice a tradičné jedlá - . Prispôsobiť program téme bolo náročné. „Nájsť ochotných ľudí, ktorí vedia priblížiť Rio a Brazíliu ako takú, nebolo jednoduché. Rovnako tak bolo náročné dostať do programu čísla, ktoré zaujmú hostí a nebudú cenovo nereálne. Som vďačná dievčatám z Grimmy za úžasné tanečné a tématické číslo a rovnako aj dievčatám z Pedagogickej školy za hru na “cajón“ a bongo. Ľuboš z našej školy nás potešil hrou na gitaru a LED show zo spolku Šarišských šermiarov Sarus oživila celý večer,“ zhodnotila programová manažérka.

Čo sme podávali?
Ponuka jedál bola bohatá a pestrá. Hostia si mali z čoho vyberať a tie najtypickejšie jedlá boli Feijoada s ryžou a polentové knedličky, Coxinha so salsou, Meat miniburger, Brigadeiro a Pave de Maracuja. Grilovaný steak a zelenina na lávovom kameni pripravoval jeden z kuchárov pred zrakom hostí. Flambér ponúkal Pour de soul – západ slnka, barista pripravoval kávu alternatívnym spôsobom a barman drinky s názvom Seňor a Brazilian rose.

A ako to všetko dopadlo?
29 žiakov V. D triedy Hotelovej akadémie na Baštovej ulici v Prešove úspešne zvládlo praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Spokojní hostia odišli s úsmevom na tvári a malým prezentom – maskou – veď boli na karnevale.

Všetko pod kontrolou
Vďaka našej hlavnej manažérke, Kataríne Balogovej, bol stres pred a hlavne počas maturitnej skúšky omnoho menší. Bola promptná a kľudná. Nad všetkým mala kontrolu. Pred samotnou odbornou časťou našej praktickej maturitnej skúšky sa starala o dodržiavanie termínov k odovzdaniu prác a o hladký priebeh.

Sponzori
Samozrejme ani bez sponzorov by to nebolo možné zrealizovať, keďže výdavky pri takejto akcii sú vysoké. Preto sme veľmi vďační za ochotu a štedrosť každého z nich.