Talianska kuchyňa v Kežmarku
V Kežmarku sa v dňoch 9. 6. - 10. 6. 2022 konal už ôsmy ročník Festivalu študentského remesla. Študenti až 37 základných, umeleckých a stredných škôl ukázali v súťažiach stolárske, murárske, kadernícke, odevné i kuchárske zručnosti. Podujatie sa konalo pod záštitou predsedu PSK.
Festival nebol len o súťažiach , ale aj o slávnostnom sprievode súťažiacich, koncerte a rôznych ukážkach zo života stredovekého Kežmarku.
Kuchárska súťaž prebiehala v areáli hlavného námestia vo veľkých záhradných párty stanoch. Hlavnou témou bola Cucina Italiana. Zúčastnili sa jej študenti zo stredných škôl v Tornali, Michalovciach, Nitre, Zlatých Moravciach a Kravanoch nad Dunajom.
Z našej školy pod vedením Mgr. MVDr, Juliany Mihályovej sa na súťaž pripravovali a zúčastnili žiačky II. A triedy Bianka Genčúrová a Erika Gernátová. Zo šiestich súťažných družstiev sme získali tretie miesto.
Menu pripravované účastníkmi kuchárskej súťaže (5 porcií):
Studené predjedlo
Bruschette al Pomodoro Fresco
(taliansky chlebík s paradajkami a syrom Parmezán)
Hlavné jedlá
Plnené ravioly so syrovou omáčkou (min. z troch druhov syra)
Orata Al Potacchio, zeleninové obloženie
(filety pražmy na omáčke z citrónov, rozmarínu a bieleho vína)
Risotto con funghi
(talianske rizoto z ryže Arborio s hubami, maslom a syrom Grana Padano)
Panettone
(tradičná talianska bábovka)
V škole sme upiekli ciabattu (taliansky chlebík), predpripravili ravioly plnené králičím mäsom, rybací vývar na citrónovú omáčku, zeleninový vývar na rizoto a upiekli panettone.
V deň súťaže sme z chlebíka pripravili bruschette, uvarili zmrazené ravioly a podávali ich so syrovou omáčkou a paradajkovým džemom. Filety z pražmy sme opiekli, uložili na zeleninový šalát a preliali citrónovou omáčkou. Z technických dôvodov sme rizoto nepripravovali. Ako dezert sme podávali bábovku panettone.
Uvedené pokrmy sme uložili na taniere v štýle food styling, čo bolo aj vyzdvihnuté porotou pri vyhlasovaní výsledkov súťaže kuchárov.
Účasť na festivale nás obohatila o nové skúsenosti, poznatky a radi by sme sa zúčastnili súťaží aj v budúcnosti. Zároveň ďakujeme vedeniu školy za podporu a p. školníkovi za bezpečnú dopravu.
Mgr .MVDr. J. Mihályová