Sedem divov sveta V. C 2019

Na Hotelovej akadémii v Prešove sa aj v tomto školskom roku konal SLÁVNOSTNÝ BANKET žiakov Hotelovej akadémie na tému „ Sedem divov sveta“.

Žiaci 5. ročníka absolvovali 28. marca v škole na Baštovej ulici  svoju praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Tento rok sme si boli „posvietiť“ na slávnostnú udalosť - banket, ktorú organizovali žiaci V. C triedy. Banket je slávnostná hostina, ktorá sa koná pri výnimočných udalostiach. Spája sa s ním slávnostné stolovanie a servis najvybavenejšími spôsobmi. Priebeh tejto hostiny sa riadi vopred vypracovaním poriadkom, o ktorý sa postaral hlavný manažér podujatia Sebastián Zima. Bankety sa usporadúvajú spravidla v popoludňajších hodinách alebo večerných hodinách, a patrí medzi najkrajšie formy stolovania. Celkový dojem a atmosféru vytvára jednotne oblečený personál spoločnými nástupmi a odchodmi.

Koncept Siedmich divov sveta mal za úlohu predstaviť hosťom jedlá zo siedmich rôznych kultúr. Jedlá, ktoré sa spájajú s krajinami a majú aj ich pôvod, boli skvelo nakombinované a moderne upravené.

Vstup na samotnú akciu stvárňovalo staroveké mesto Petra. Pri vstupe čakala hostí živá socha v podobe pôvodného obyvateľa tohto mesta – Nabateja. Hostia si mohli odložiť svoje kabáty a ako privítanie ich čakal welcome drink v podobe Aperolu. Stolovanie bolo nezvyčajné, pretože okrúhle stoly boli vyzdobené v rôznych štýloch. Každý jeden stôl stvárňoval iný div sveta. Všetky makety divov vyrobili maturanti - žiakmi V. C triedy. Samotné menu bolo veľmi prekvapivé, nakoľko nikto nevedel ako sa dá skombinovať chuť siedmych rôznych krajín sveta. Ako aperitív sa hosťom podával Gin Tonic, ktorý bol infúzovaný indickým čajom Assam. Predjedlo, ktoré bolo na počesť Pyramíd v Gíze malo podobu Humusu s figovým pyré a ohnivými cherry paradajkami v popole. Ďalším chodom menu bola tradičná čínska polievka PHO BO s rezancami a jullien zeleninou. Každé jedlo bolo odprezentované na úrovni, a chody sprevádzal kultúrny program. Dezert s hlavným chodom mali najväčší úspech. Hovädzí roštenec upravený spôsobom sous-vide s fazuľovým pyré a cibuľovým chutney si hostia nevedeli vynachváliť. Skvelú chuť a aranžmán doplnili žiaci párovaním vín z Nemecka. Celá akcia zanechala u ľudí dobrý dojem a opäť pozdvihla hranicu profesionality žiakov.

Na záver vystúpil riaditeľ školy s predsedníčkou predmetovej maturitnej komisie, ktorí zagratulovali žiakom k úspešnému výsledku ich praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky.

Spracoval: Štefan Zeman, marketingový manažér V. C