Prešovčan v Londýne

Začiatok kalendárneho roka 2017 na našej škole pokračoval Cyklom zaujímavých stretnutí. Tentoraz nás navštívil náš bývalý absolvent Juraj Kopčík, ktorý už ako žiak prvého ročníka bol zanietený do gastronómie. Záujem o gastronómiu preukázal svojou stopercentnou účasťou v gastronomickom krúžku, reprezentáciou školy na rôznych gastronomických súťažiach, či už v rámci regiónu alebo na celoštátnych súťažiach.

Ako úspešný žiak bol Juraj ocenený   vedením  našej školy účasťou na odbornej stáži na Azorských ostrovoch. Hneď po maturite sa uchádzal o miesto v  reštaurácii  v Londýne, kde si odkrútil mesačnú prax a dnes je jej zamestnancom.

Juraj nám sprístupnil v svojej  prezentácii  prípravu jedál s inovačnými prvkami:

                                      Parfait z kuracej pečene s cibuľovou marmeládou a cibuľovým chipsom

                                      Kuracie prsia a vaječný žĺtok  sous  vide na zemiakovo-chrenovom pyré      

                                      s medovinovou omáčkou

                                      Filet zo pstruha s pečeným pórom, cviklovou espumou a tapiokovým     

                                      chipsom

                                      Mirror glaze koláčik

                                      Čoko mousse v košíčku s višňami a cviklovým merinque

 

Mali sme možnosť nahliadnuť do tajov prípravy niektorých nových gastronomických  technológií.   

Stále platí známa múdrosť “Prax bez teórie je slepá a teória bez praxe je mŕtva“.

Vrelo odporúčame našim žiakom a budúcim absolventom, aby využili čo najviac možností, ktoré sa ponúkajú na domácej pôde a v zahraničí v oblasti gastronómie.

Ďakujeme vedeniu školy a najmä pánovi zástupcovi za odborné predmety Mgr. Sotákovi, že v tomto cykle  umožňuje priblížiť prácu a ukázať pozitívny vzor úspešných ľudí v odbore gastronómie a tým vzbudiť záujem našich žiakov o zvolený odbor.

MVDr. Angela Strečková