Medzinárodný workshop Opava 2014
Päť dní, päť národov a ich národné kuchyne. V pondelok kuchyňa Sliezska, v utorok maďarská priamo z Budapešti, potom lotyšská z Rigy, ukrajinská z Odesy a nakoniec, v piatok, tradičné jedlá Slovenska. To je základná os medzinárodného workshopu, ktorý v týždni od 9.6.2014 do 13.4.2014 organizoval Ústav kúpeľníctva, gastronómie a turizmu (ULGAT) Filozoficko-prírodovedeckej fakulty Sliezskej univerzity v Opave.
Akýsi podtitul stretnutia by sa dal charakterizovať ako nové trendy v tradičnej kuchyni. Skrátka, na opavskom stretnutí sa vzájomne kuchári a zástupcovia partnerských vysokých i stredných škôl oboznámili s tým, ako možno moderne pochopiť gastronomické tradície. Aspoň v kuchyniach.
Ako účastníčky tohto podujatia (MVDr. Mihalyová Júlia a MVDr. Strečková Angela) odprezentovali sme svoje národné jedlá podľa najnovších trendov.
Naše „Lunch menu“ pozostávalo zo štyroch chodov:
Syrová terina s bylinkovým souse
Špenátové capucino s tvarohovými pirohmi
Kačacie prsia na cuketovo-slivkovom chátney s orechovou plackou a kapustou
Jablková tortička s malinovým culis a mätovým želé
Príprava a servis menu boli spojené aj s prezentáciou tradičných slovenských jedál. Odprezentoval ju pán zástupca Mgr. Soták, ktorý spolu s pánom riaditeľom MVDr. Šenkom boli pozvaní na toto podujatie a zároveň nám zabezpečili šťastný návrat domov.
Okrem samotného workshopu bol pre nás pripravený bohatý kultúrny program, ktorý zanechal v nás hlboké dojmy.
Sme radi, že aj touto cestou môžeme bližšie spoznávať tradíciu národných kuchýň a jedlo vnímať ako určitý prvok kultúry národa.