Gastronomická súťaž v Taliansku

V dňoch 13. až 17. apríla 2014 sme sa zúčastnili v talianskom meste Casargo medzinárodnej gastronomickej súťaže v príprave wellnes menu a v servise pripravených jedál.

Gastronomická súťaž preverila naše vedomosti a zručnosti z prípravy chutných jedál, ktorých energetická hodnota nemala presiahnuť hranicu 1300 kcal. Menu pozostávalo z  predjedla, hlavného jedla a dezertu, ktorých príprava nesmela presiahnuť limit 3 hodín. V kuchyni nás reprezentovali Tatiana Rišková z V.BErik Havrila z II.A triedy. Tréningu sa poctivo venovali aj Richard Fialka z V.DKatka Dzurková z II.A triedy, ktorí našu školu reprezentovali v obsluhe. Mali za úlohu servírovať pripravené jedlá, predviesť podávanie vína a pripraviť miešaný nápoj k dezertu. Úlohy sa všetci zhostili na výbornú. Súťaže sa zúčastnili družstvá – po jednom z Francúzska, Dánska, Lotyšska a Mexika, dve družstvá prišli zo Slovenska a z organizátorskej krajiny sa súťaže zúčastnili štyri družstvá.

Vo voľnom čase sme si tiež užili krásy prírody a okolitých miest. Každý zažil niečo nové. Ja som prvýkrát vykosťoval rybu. Pripravili sme sa poctivo, no toto sme neočakávali, ale vďaka ochote talianskych kuchárov som to zvládol. Katka si užila hlavne krásy prírody. Táto súťaž bola pre nás obrovským zážitkom. Nadobudli sme nielen veľa nových skúseností, ale sme absolvovali aj obhliadku historického  mesta Bergamo, navštívili sme koziu farmu vysoko v horách a užívali si prechádzky v krásnej prírode. Richard si chcel užiť miestnu kuchyňu. Čo za návštevu by to bolo v cudzej krajine, keby sme neochutnali pravú taliansku pizzu, zmrzlinu a kulinárske  špeciality – samozrejme z rýb a plodov mora.

Aj napriek tomu, že sme sa neumiestnili na poprednom mieste, chceme sa poďakovať pani profesorke Mgr. Harčarikovej a pani profesorke MVDr. Strečkovej, za ich obetavosť  pripraviť nás na túto súťaž. Poďakovanie tiež patrí pánovi riaditeľovi Šenkovi a pánovi zástupcovi Sotákovi za  bezpečnú prepravu, pevné nervy a neustálu podporu počas súťaže ale aj mimo nej.                   

Erik Havrila, II.A