Fantóm opery – V. A 2016

Dňa 5. apríla 2016 o 17:00 hodine sa uskutočnila praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky, V. A triedy Hotelovej akadémie v Prešove, pri slávnostnej udalosti na tému Fantóm opery. Študenti museli zúžitkovať všetky svoje praktické zručnosti a vedomosti, ktoré nadobudli štúdiom na škole. Na túto udalosť sa pripravovali od októbra, kedy si vyžrebovali druh udalosti. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky pozostávala z dvoch časti písomnej a praktickej.

Hostia v deň udalosti vstupovali po červenom koberci cez Floriánovu záhradu, kde ich vítal fantóm a manažéri. Pred oficialnym začiatkom nechýbal welcome drink. Otvorenie slávnostného rautu začal príhovorom hlavnej manažérky Jany Hatalovej, nasledoval príhovor MVDr. Jozefa Šenka, riaditeľa školy. Pred gastronomickou časťou udalosti večer doplnil kultúrny program účinkujúcich, ktorí predviedli hru na flaute, husliach a nakoniec operný spev.

Počas večera mali hostia možnosť ochutnať južanskú nouvelle cuisine tzv. južanskú kuchyňu. Najväčšou zaujímavosťou večera bola molekulárna gastronómia použitá pri príprave dezertu a studenej kuchyne. Ďalšou zaujímavosťou bola moderná úprava mäsa formou sous-vide. Je to metóda varenia, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené dlhý čas pri nízkej, presne stanovenej teplote. Touto metódou je možné dosiahnuť rovnomernú tepelnú úpravu suroviny, a dosiahnuť nenapodobitelnú chuť a konzistenciu. Zážitkom pre hostí bolo aj flambovanie lesného ovocia priamo pred hosťami, a príprava chutnej a kvalitnej kávy. Slávnostný raut spríjemnil úspešný barman, ktorý pripravil mnoho osviežujúcich drinkov. Najväčší úspech “zožal” drink s názvom White Rose (biela ruža). Ide o ľahký drink s použitím becherovky, limetovej štavy a simple sirupu.

Hostí pri odchode čakala malá pozornosť v podobe sviečky ako spomienka na túto udalosť. Veľké poďakovanie patrí sponzorom a učiteľom bez ktorých by nebolo možné raut zorganizovať. Predseda predmetovej maturitnej komisie vyhlásil, že všetci študenti úspešne zvládli praktickú maturitnú skúšku. Niekoľkomesačná príprava stála za to a študenti hotelovej akadémie to zvládli bez väčších chýb. Všetci prítomní sa bavili, vychutnávali si jedlá a vypočuli si príjemné hudobné vystúpenia účinkujúcich, ale najmä si každý z nich si užíval večer Fantóma opery.

 

Dominik Tlumač, Jana Hricová

programový manažér, manažér marketingu