Deň výživy 2018

16. október je vyhlásený za Svetový deň výživy. Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli v stredu , 17. októbra, a to reláciou v školskom rozhlase na spomínanú tému a ponukou zdravej desiaty v školskom bufete počas veľkej prestávky pre učiteľov a žiakov školy.

Žiaci  II. B ,III.B a IV. A. triedy spolu s p. učiteľkami Ing. L. Bučkovou  a  MVDr. J. Mihályovou pripravili pomazánku  zo sušeného hrachu so sušenými paradajkami  a pomazánku z cvikly so syrom     na celozrnných  rožkoch.  V ponuke bolo aj  tekvicovo- jablkové pyré a kaša z ovsených vločiek s jabĺčkami.  Zdravé pochúťky boli   ponúkané na stole prestretom v jesennom motíve  s vyrezávaným ovocnými dekoráciami.

Podujatie sa stretlo s veľkým záujmom žiakov, preto podobné akcie určite v budúcnosti zopakujeme.  Veď aj zdravou výživou  sa staráme o svoje zdravie.

Ak by ste si spomínané pochúťky chceli pripraviť doma, tu sú na ne recepty.

CVIKLOVÁ NÁTIERKA 10 porcií

3 upečené červené repy, 1 vajce uvarené natvrdo, 2 strúčiky cesnaku, 100 g nátierkové   maslo alebo syr  v črievku,1 lyžica olivového oleja, šťava z citróna podľa chuti, bylinky – petržlenová vňať, pažítka, bazalka, soľ vo veľmi malom množstve

Postup:

Upečenú cviklu očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle spolu s vajcom. Pridáme  nátierkové maslo alebo syr v črievku, olej, nasekané bylinky a premiešame, prípadne rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme citrónovou šťavou, veľmi jemne osolíme.

HRACHOVÁ NÁTIERKA  10 porcií

Ingrediencie

200 g suchý žltý hrach, 50 g sušené  paradajky  v oleji , 1 bobkový list,    soľ podľa chuti, mleté čierne korenie podľa chuti, kurkuma, prípadne chilli,  1 strúčik cesnaku

Postup:

Hrach  uvaríme do mäkka spolu s bobkovým listom, scedíme, rozmixujeme spolu s paradajkami a troškou oleja z nich, dochutíme cesnakom, korením  a natierame na chlieb, rožky. 

PYRÉ (ŽELÉ) Z TEKVICE HOKAIDO 10 porcií

Ingrediencie

1 ks tekvica Hokaido, 1 ks veľké jablko, 4 PL med alebo trstinový cukor, štipka škorice, 1 balíček GelfixDrOetker (môže byť aj želé), 1 KL brusnice podľa chuti, kokosová múčka.

Postup:

Umyté Hokaido zbavíme koncov, vydlabeme jadierka, narežeme na plátky a potom na malé kocky. Jablko zbavíme šupky a jadrovníka a tiež nakrájame na drobnejšie.V kastrólu dusíme na troche vody nakrájanú tekvicu. ...pridáme nakrájané jablká a med alebo cukor, štipku škorice. Dusíme cca 20 minút, pokiaľ nie je všetko tak mäkké, aby sa dalo rozmixovať dohladka. Udusenú hmotu rozmixujeme. Pridáme Gelfix alebo želé podľa pokynov na balíčku a dokončíme varením cca ešte 5min. Do pyré primiešame brusnice a povrch mištičky posypeme strúhaným kokosom. Dobrú chuť.