Carving - dekoratívne a ozdobné vyrezávanie do zeleniny a ovocia

V dňoch 6. - 7. 5. 2019 sa uskutočnil carvingový kurz pre začiatočníkov, ktorý viedol lektor Luděk Procházka so svojou asistentkou. Pán Prochádzka ako prvý propagoval carving v Českej republike a na Slovensku, zároveň je držiteľom mnohých medailí, ocenení v Čechách, ale aj v zahraničí.

Umenie vyrezávania do ovocia a zeleniny, tzv. carving alebo fruitcarving má storočnú tradíciu. Pochádza z krajín Ďalekého východu - Thajska, Číny a Japonska. Svoje miesto má aj v Európe a je neoddeliteľnou súčasťou modernej gastronómie.  Dekorácie z ovocia, zeleniny či syra sa dopĺňajú a robia exkluzívnejšími studené bufety na recepciách, banketoch a iných udalostiach.

Do tajov tohto umenia mali možnosť nahliadnuť aj naši pedagógovia a žiaci.  Prvý deň si vyskúšali ľahšiu techniku vyrezávania do póru, kalerábu, bielej reďkovky, paradajky a uhorky. Druhý deň patril už ťažším variáciám z jabĺk, kivi, manga či pomaranča. Kurz vyvrcholil vyhlásením súťaže o najkrajšie dekorované  jabĺčko.

Žiaci odchádzali z kurzu nadšení,  niektorí dokonca aj s odhodlaním pokračovať v ďalších kurzoch  pre pokročilých.