Barmanská súťaž juniorov „Bacardi Martini cup 2012“ v Poděbradoch

V dňoch 13. 03. a 14. 03. 2012 sa konala v českých Poděbradoch barmanská súťaž juniorov „Bacardi Martini cup 2012“. Našu školu sme na súťaži zastupovali dvaja – Michal Sukovský a Kristián Schlachta obaja zo IV. D triedy. Aj keď sme sa neumiestnili na odmeňovaných prvých troch miestach, nadobudli sme nové cenné skúsenosti, vedomosti a nadviazali nové priateľstvá.

Tohto roku sa konal už jedenásty ročník  súťaže s medzinárodnou účasťou. Súťaž prebiehala dvojkolovo.

Unavení z cesty sme museli hneď v deň príchodu absolvovať písomný test, ktorý preveril naše vedomosti o výrobe známeho rumu Bacardi (inak odporúčame skvelá značka) – rôznych druhov, o výrobe Martini a o možnostiach ich využitia pri príprave miešaných nápojov. Vedomostný test bol zameraný tiež na hlbšie znalosti z oblasti barmanstva všeobecne. Musíme konštatovať, že keď sme dostali do ruky materiály o výrobkoch a videli sme ich obsah, hneď sme konštatovali – toho je veľa aj čítať nie to ešte učiť sa. No čo – súťaž je súťaž a „kniha pod vankúšom nič nerieši“, tak neostávalo iné len sa učiť a čo sme nestihli doma, to sme dobiehali po ceste na súťaž. Test nebol ľahký, no dali sme ho.

Druhý deň sme všetci pripravovali po päť porcií dvoch druhov fancy drinkov – sparkling drinku a long soft drinku. Pri príprave jedného drinku bolo potrebné použiť povinné ingrediencie – nealkoholický Bohemia sekt (fakt vydarená verzia nealkoholického suchého hroznového sektu – skvelo chutí a to mu nechcem robiť bezplatný marketing) a produkty firiem Bacardi a Martini (veľmi obľúbené značky nápojov používaných v baroch na priame pitie i do miešaných nápojov). Pri príprave softu boli povinnými ingredienciami sirupy firmy Monin a povinné nealkoholické nápoje. Aj keby sa mohlo zdať, že tvorba receptúry je príjemná práca a my len miešame a ochutnávame, vytvoriť novú receptúru je fakt riadna drina. Kombinovať rôzne chute tak, aby „sedeli“ čo najširšiemu spektru ľudí nie je vôbec jednoduché. V deň „D“ zamiešala karty samozrejme tréma a keďže nebolo možné použiť žolíka ani replay, tak bol náš výkon možné predviesť len jeden krát a nebola možná náprava. Aj napriek tomu, že sme pre školu nezískali ocenené umiestnenia sme veľmi radi, že sme mali možnosť zúčastniť sa súťaže a porovnať si svoju prácu s našimi rovesníkmi z rôznych barmanských škôl.

Účasť na súťaži nás veľmi obohatila, dodala nám novú energiu a nápady.

Tešíme sa na ďalšie súťaže.