Ako sme išli do Priekopy

Už od druhého ročníka pílime uši pánovi Krajňákovi, aby nám ukázal ako sa víno vyrába. Tento rok sme sa konečne dočkali. Pán učiteľ nám vybavil brigádu v Priekope. Skoro ráno sme sa usadili do nášho školského minibusu a vyrazili sme.

Rodinné vinárstvo Fundus Regius bolo založené v roku 2003. Vinárstvo sídli v obci Priekopa v Sobraneckom vinohradníckom rajóne. Ponúka vína z vlastného 15 hektárového vinohradus názvom Jacikova vinica, ktorý je výnimočný svojou polohou v blízkosti sopky Vihorlat. Pôda s vulkanickým podložím,  vysokým obsahom tufu a lávových kameňov ideálne absorbuje intenzívne slnečné žiarenie. Spolu s neustálym prúdením vetra a strmým terénom vytvára priaznivé podmienky pre pestovanie hrozna. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú týmto vínam špecifický charakter – terroir. Na ošetrovanie viniča spoločnosť používa len ekologické postreky. Hrozno sa zberá ručne. Práve táto posledná veta nás lákala najviac.

Traktorom sme sa odviezli ku viniciam. Už len toto bol nezabudnuteľný zážitok, pretože sme sedeli vo vlečke a drgľovalo s nami zo strany na stranu, čo sme si ohromne užívali a smiali sa.

Keď sme vystúpili, naskytol sa nám dychvyrážajúci pohľad. Kilometre viníc pod Vihorlatom, lesy, božské ticho. Dominik Šujeta sa v tomto okamihu rozhodol, že bude mať vlastné vinice. Ani sa nečudujem. Rozdelili sme sa do dvojíc a mohli sme začať. Majiteľ spolu s dcérou nám ukázali, ako správne strihať strapce hrozna.  Môje nadšenie trochu opadlo, keď som si zastrihla do prsta, ale keďže slniečko svietilo a vtáčiky spievali, bolo mi to ukradnuté.

Milý pán majiteľ spolu s dcéru nám opisovali ich začiatky, aké to vôbec je, mať vlasnté vinice a čo všetko to obnáša. Človek musí milovať to čo robí a bolo vidno, že oni milujú to čo robia. To sa odzrkadľuje aj na ich vínach. Keď sme skončili, slnko bolo o hodný kus nižšie nad obzorom. Cítila som sa neuveriteľne hrdo, keď som pozerala, ako odchádza naplnená vlečka. To hrozno sme strihali my. Konkrétne odrodu Rizling. Ukázali nám, ako a v čom hrozno spracúvajú. Napokon sme dostali skvelý guláš a ochutnávku burčiaku.

Tento deň si budeme pamätať ešte veľmi dlho, pretože sme dostali najlepšie poučenie do života – človek musí milovať to čo robí a robiť to čo miluje, a potom bude mať jeho život naozaj zmysel. Všetko čo potrebujeme je láska a víno.

 Klaudia Butelová, III.D