5 gastro-zaujímavostí Prešovčanky z druhého konca sveta

Študentka 4.-tého ročníka Martina Palenčárová pôsobila 3 mesiace školského roka 2018/2019 v čínskom meste Šanghaj. Okrem seba, agentúry Elite Model Management v Ázii reprezentovala aj našu školu. Modelingu sa venuje už niekoľko rokov a doteraz pracovne vycestovala len v rámci Európy. Tento rok ju však vyslali za prvou skúsenosťou na iný svetadiel. Okrem povinností stihla ochutnať pestrú čínsku gastronómiu a o svoje skúsenosti sa rozhodla podeliť.

Týždeň v modelingu nepozná rozdiel medzi pracovným a víkendovým dňom, ale každý bol pre mňa novým zážitkom. Preplnený pracovný kalendár bol plný kastingov, fotení a prehliadok. Ráno príprava, raňajky a prísny dresscode, väčšinou make-up a vysoké opätky, a často trval do neskorého večera. Odchodila som si prehliadky na Šanghajskom fashionweeku. Mala som práce pre čínskych začínajúcich dizajnérov, ale aj pre najnovšie kolekcie svetových značiek. Keď som dostala priestor na spoznávanie mesta, tak som ako správna „hoteláčka“ neodolala ochutnať zaujímavé čínske jedlá. Prinášam vám 5 tipov, ktoré mi v mysli utkveli najvýraznejšie.

-          živé korytnačky a ryby či kraby v supermarketoch - Pri veľkých nákupoch na niekoľko dní som vždy chodila do miestneho supermarketu. Tam okrem bežných potravín môžete kúpiť niekoľko druhov morských plodov či plazov v živom stave.

-          všetky potraviny ako sú ovocie, zelenina, ryža a strukoviny sa vážia na pol kila - Nakupovanie mi trošku sťažovali ceny. Pre nás je bežné písať ceny za kus alebo kilo. V Číne sa však takmer všetko počíta na pol kilogramu.

-          hot pot - Veľmi známe sú reštaurácie HotPot. V týchto reštauráciách máte v strede stola hrniec s vriacou vodou a do neho si  pridávate nakrájané ingrediencie, napríklad mäso, listovú zeleninu, huby, vaječné knedle, tofu, morské plody. Varené jedlo sa potom zvyčajne konzumuje s omáčkou.

-          ryžové buchty - Veľmi chutné boli ryžové buchty plnené špenátom, hubami, mäsom alebo sladkou fazuľou. Okrem tradičných bistier, som si mohla túto pochúťku kúpiť aj v tzv. conviniencestore (večierke) otvorenej 24 rodín.

-          Pečivo - Ako modelka by som nemala jesť veľa pečiva. V Šanghaji som sa ale pečiva nevedela nabažiť. Okrem veľkého množstva obchodov s ovocím tam prevládali aj obchody s pečivom. Všetky tieto obchody majú široký výber. Medzi to najlepšie patrí spongiecake, ktorý podľa môjho názoru chutí ako obláčik.

V Šanghaji nájdete reštaurácie od výmyslu sveta. Od talianskych reštaurácii cez český pub až po mexický fastfoodTacoBell, ktorý som si zamilovala vďaka mojej spolubývajúcej z Brazílie.

Tento pobyt mi dal najlepšiu školu života. Naučila som sa starať sama o seba, viac si veriť a vážiť si rodinné zázemie. Som vďačná, že som popri povinnostiach stihla ochutnať a spoznať Šanghaj aj cez gastronomické zážitky.

 

Martina Palenčarová 4. A