Školenie o pive – „Cervesario“

Dňa 24. 04. 2019 zástupcovia Pivovaru Veľký Šariš navštívili našu školu a predviedli svoj program tzv. „Cervesario“, ktorým zaujímavou formou prezentovali žiakom tretieho ročníka problematiku výroby piva, starostlivosti o pivo a následne o výčapné zariadenie. Oboznámili žiakov so spôsobom výroby sladu a jeho spracovania v procese výroby čiže varenia piva.

Školenie prebiehalo v dvoch etapách a to v čase od 8,00 – 12,00 hod. a od 12,00 – 17,00 hod. vždy po dve triedy tretieho ročníka.

„Cervesario“ – je program zameraný na výuku žiakov odborníkmi priamo z praxe. Neoddeliteľnou súčasťou je tiež prízvukovanie, že pivo je nízkoalkoholický nápoj, ktorý sa dá vhodne kombinovať s niektorými druhmi jedál a veľmi dôležitou súčasťou školenia bola  prezentácia kultúrneho servisu a pitia piva. Žiaci boli samozrejme tiež upozornení na zákon 219/1996 Z. z. Zákon o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov –  že aj keď je to nízkoalkoholický nápoj, jeho pitie je dovolené podľa zákona až po dovŕšení osemnástich rokov.

Teoretické prednášky obohatili o veľmi efektne spracovanú PowerPointovú prezentáciu, a čo bolo najzaujímavejšie, školenie ukončili praktickou ukážkou starostlivosti o výčapné zariadenie a samotné čapovanie piva. Každý z prítomných žiakov mal možnosť prakticky si vyskúšať správnu techniku čapovania piva a samozrejme aj sebou načapované pivo ochutnať. Aby sme Vás však uviedli na pravú mieru, čapovalo sa samozrejme nealkoholické pivo.

Žiakom sa prednášky veľmi páčili, obohatili svoje vedomosti z tematického celku, ktorý preberajú na predmete Technika obsluhy a ocenili hlavne praktickú časť.            

 

Mgr. Harčariková