Premiéra filmu: 22. storočie - V. B 2016

Žiaci V.B triedy Hotelovej akadémie v Prešove sa na svoju praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky pripravovali niekoľko mesiacov. Výsledok bol vynikajúci. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky sa skladá z dvoch častí. Z písomnej časti, kde žiaci diskutujú a vyberajú pokrmy, nápoje, program aj výzdobu čo najvýstižnejšie k téme, ktorú si sami zvolili a z praktickej časti, ktorá už prebieha pred očami verejnosti.

19. apríl 2016 ostane uložený v hlavách žiakov V.B triedy spomínajúc na tento deň. V tento deň žiaci mali možnosť ukázať to, čo sa za päť rokov štúdia naučili. Skúsenosti a predstavivosť v zdobení jedál a miestností prispôsobené na nimi vybranú tému:  „Premiéra filmu: 22. storočie“, hrala tú najväčšiu rolu . Na túto slávnostnú recepciu sa vstupenky vypredali pravdupovediac ihneď. Kto by nechcel vidieť,ako to bude vyzerať v 22. storočí? Hostia začali prichádzať a v krvi každého žiaka prúdila nervozita a strach ako to dopadne. To ešte nevedeli, aké pozitívne ohlasy dostanú. 

Prichádzajúcich hostí sprevádzali do priestorov školy žiaci z nižších ročníkov, kde sa celá slávnostná recepcia konala. Pri príchode im bol ponúknutý welcome drink, po ktorom sa hostia začali ešte viac tešiť, čo ich bude čakať.Po welcome drinku sa hostia usadili do kina, vytvoreného našimi žiakmi, ešte nevedeli čo uvidia.

Pred sebou sa im naskytol pohľad na premietacie plátno, kde mohli vidieť film vytvorený žiakmi V.B triedy. V rámci programu sa hostia premiestnili do vedľajších miestností, kde mohli vidieť tanec a počuť spev budúcnosti.Na konci programu sme videli na tvárach hostí, že sú napätí a čakajú čo ešte príde. V ďalšej miestnosti už bola pripravená gastronomická časť, kde hostia mohli oživiť svoje chuťové poháriky jedlami a nápojmi, ktoré ešte nemali príležitosť ochutnať.

Keďže recepcia sa niesla v duchu 22.storočia, tak aj jedlá a nápoje museli byť niečím iné. Až takí dobrí nie sme, aby sme vedeli, čo sa bude variť v ďalšom storočí, tak sme to poňali vo svojom štýle. Pripravili sme jedlá a nápoje, ktoré možno poznáte, ale ozvláštnené novými technologickými spôsobmi ich prípravy. Aj milovníci rýb si prišli na svoje, ak ochutnali pošírovaného zubáča s quinoe rizotom,srnčí chrbát so slaninovým trhancom s višňovou omáčkou. V rámci teplého bufetu ďalej mohli ochutnať bravčové líčka na pivovej omáčke so zemiakovými kockami, cviklové mini roládky s bryndzou a čokoládové mini roládky s ovocím vareným na víne. 

V studenom bufete sme ponúkali Raw kukuricový krém s pop-cornom a chilli vlasmi, pre milovníkov trošku pikantnosti. Ďalšou zaujímavosťou bola moderná úprava mäsa formou sous-vide. Je to metóda varenia, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené dlhý čas pri nízkej, presne stanovenej teplote. Touto metódou je možné dosiahnuť rovnomernú tepelnú úpravu suroviny a dosiahnuťnenapodobiteľnúchuť a konzistenciu.Touto metódou sme pre hostí pripravili kačacie prsia s karambolou a malinami. Myslíme aj na vegetariánov, ktorí si mohli pochutnaťna cestovinovom alebo zeleninovom šaláte.Pre milovníkov sladkostí sme pripravili múčnik pod názvom Ovocná planétka z exotického ovocia a griotky, Truffle a Jahodový tunel, v ktorom dominovali tie najsladšie jahody. Aj vďaka týmto jedlám odchádzali naši hostia s úsmevom na tvári. 

Aj vďaka sponzorom, ktorým srdečne ďakujeme, sme mohli túto udalosť uskutočniť podľa našich predstáv. Nezabudneme ani na učiteľov a vedenie školy, ktorí mali trpezlivosť a snahu s nami pripraviť a zorganizovať našu praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Všetkým patrí naše veľké ĎAKUJEME. 

Spracovala: Kristiána Kraviarová, V. B