Na Eurocupe sa stretli barmani z celej Európy

Tohtoročný 21. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov, Eurocup, prilákal 22. - 23. októbra do Prešova súťažiacich nielen zo Slovenska, ale aj z ďalekej Litvy či Fínska. Svoje barmanské umenie predviedli aj Česi, Slovinci, Maďari, Poliaci i Ukrajinci. A poviem vám, bolo sa na čo pozerať!

Prešov – Už z diaľky bolo vidieť, že v Športovej hale Hotelovej akadémie (HA) sa niečo deje. Pred vchodom postávali skupinky žiakov a z vnútra sa ozývala hlasná hudba. Dôvodom bola súťaž barmanov, ktorá do haly prilákala viac než tisícku divákov. Žiaci stredných škôl, ktorí sa do súťaže prihlásili, miešali dva druhy nápojov - alkoholický Fancy drink a nealkoholický Soft drink. Počas miešania to v športovej hale len tak vrelo. Bodaj by aj nie, keď súťažiaci mali na prípravu oboch nápojov neúprosných 12 minút.

 Na správnosť dozerala odborná komisia

Súčasne miešali drinky štyria súťažiaci, ktorých pri práci sledovali štyria technickí komisári. Tí si všímali hlavne technické nedostatky barmanov na pracovisku. ,,Technický komisár hodnotí celkovú prácu barmana – či používa ingrediencie, ktoré uviedol v receptúre, či používa správny barový inventár, či neprelieva, či dobre frapuje poháre a samozrejme sa sleduje aj časový limit,“ prezradil viceprezident Slovenskej barmanskej asociácie, Ján Šuchta. Pri miešaní nápojov, barmanov povzbudzovali diváci z hľadiska, ktorí nešetrili hlasnými pokrikmi či burácajúcim potleskom. Človek sa zrazu cítil ako na dôležitom zápase našich prešovských hádzanárov. Hotové nápoje musela ešte pred zapísaním výsledkov zhodnotiť degustačná komisia. Tá sa nachádzala v zákulisí a nápoje posudzovala z troch hľadísk, t.j. vzhľad, aróma a chuť nápoja. Ako dodal Šuchta, z týchto troch vecí sa ešte vyskladal celkovým dojem z daného nápoja. Ak pri miešaní drinkov urobili súťažiaci nejakú chybu, odpočítal sa im určitý počet bodov. Najviac bodov mohli stratiť barmani pri prekročení časového limitu. Pri jeho prekročení nad 120 sekúnd hrozila účastníkom diskvalifikácia.

 Mladí barmani nešetrili fantáziou

 Keďže sa celá súťaž niesla v americkom štýle, alkoholické nápoje museli obsahovať povinnú zložku - whisky Jack Daniel´s No 7, v súťaži Flair to bol rum Bacardi. Mnohí popustili uzdu svojej fantázie a na dozdobení drinku si dali poriadne záležať. Očarená bola nielen porota, ale aj prítomní diváci, ktorí si každý nápoj oduševnene fotografovali. Jakub Ondris z HA  Ľ. Wintera v Piešťanoch, prezradil, že vo svojom nealkoholickom soft drinku použil chren, kokosovú pastu, kokosový sirup, trstinový sirup Monin, Mango USA a jablkový džús. Nezvyčajnou kombináciou ingrediencií si Ondris vyslúžil umiestnenie v bronzovom pásme. Originalitou zaujal aj súťažiaci v kategórii Flair, ktorý zabával divákov v mexickom sombrere a ponči.

 Víťazi si odniesli hodnotné ceny

Celkovo 39 družstiev (12 zahraničných a 27 družstiev zo Slovenska) sa už v priebehu dopoludnia usilovalo namiešať nápoje, ktoré by presvedčili komisiu natoľko, aby súťažiacim udelili titul víťaza. V súťaži Klasik sa bojovalo v piatich  kategóriách – najlepší Fancy kokteil, najlepší Soft drink, najlepší písomný test, absolútny víťaz medzi jednotlivcami, a najlepšie družstvo. V kategórii Flair boli ocenení najlepší jednotlivci. Okrem toho si účastníci mohli z Eurocupu odniesť aj cenu Slovenskej barmanskej asociácie či cenu najkrajšej barmanky, tzv. Miss Eurocup 2013. Po excelentných výkonoch súťažiacich prišli na rad dlho očakávané výsledky. Z prvého miesta v kategórii družstiev sa tešili žiaci z HA Otta Brucknera v Kežmarku, ktorí si oddýchnu v hoteli Zur Burg v rakúskom Kaprune. Radosť neskrývala ani Katarína Frisíková z tej istej školy, ktorá ako absolútny víťaz v kategórii jednotlivcov získala víkendový pobyt v Grandhoteli Permon vo Vysokých Tatrách. Sklamaný nemusel byť ani Lukáš Jílek z českého Bzenca, víťaz v kategórii Flair, ktorý si za svoj výkon vyslúžil víkendový pobyt v hoteli Mercure Bratislava Centrum. Najúspešnejším reprezentantom hosťujúcej HA v Prešove sa stal Roman Redaj. Spokojnosť neskrývali ani súťažiaci, ktorí sa umiestnili na nižších priečkach. ,,Na to, že to bola moja prvá súťaž, som veľmi spokojná a taktiež som rada, že som skončila v bronzovom pásme,“ uviedla súťažiaca Alica Berta Kubančíková z HA v Liptovskom Mikuláši. Naopak Jakub Ondris z HA Ľ. Wintera v Piešťanoch, ktorý sa Eurocupu zúčastnil tiež po prvý raz, uviedol: ,,So súťažou som veľmi spokojný. Páči sa mi tu. Je tu dobrá organizácia.“ To, že boli súťažiaci so svojimi výkonmi na Eurocupe spokojní, potvrdzovali aj medaile, ktorými sa pýšili dokonca aj na záverečnom raute.

 Ľudí prilákala široká škála akcií

 Sprievodnou akciou súťaže bol aj Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii, kde návštevníkom predvádzali svoje zručnosti samotní žiaci školy. Nadšenci gastronómie si mohli pozrieť ukážky flambovania, miešania nápojov, zdobenia perníkov či vyrezávania do ovocia a zeleniny, a v neposlednom rade si mohli vychutnať aj prehliadku školy. Lákadlom celej akcie bol nepochybne seminár o americkej whisky Jack Daniel’s spojený s degustáciou. Kurz viedol skúsený barman Rastislav Kubáň z Liptovského Mikuláša. Úspech zaznamenala aj exkurzia do spoločnosti PRELIKA, a. s., ktorá je tradičným prešovským výrobcom liehovín a ovocných destilátov. Celkovo v tento deň navštívilo Hotelovú akadémiu 733 ľudí a do športovej haly sa prišlo pozrieť vyše 1400 divákov. Na margo Eurocupu zástupca riaditeľa HA v Prešove, Marek Soták uviedol: ,,Pripravili sme viacero sprievodných akcií a zladiť to bolo organizačne veľmi náročné. Ale zvládli sme to, preto som s celkovým priebehom Eurocupu spokojný. Rád by som sa poďakoval našim sponzorom, zamestnancom a žiakom školy za podporu. “

 Žiaci pôsobili ako profesionáli

 Súťažiaci si okrem zaujímavých cien odniesli z Eurocupu aj nové skúsenosti a zážitky. Viacerí zahraniční hostia si nenechali ujsť prehliadku Nestville Parku, kde mali možnosť nahliadnuť do výroby whisky. Takisto sa zúčastnili návštevy Ľubovnianskeho hradu a spoznali tradičnú slovenskú kuchyňu či folklór. Treba dodať, že tohtoroční súťažiaci nešetrili úsmevmi, suverenitou, ale hlavne profesionalitou. A opäť dokázali, že slovenské barmanstvo stojí na celoeurópskej úrovni.

 Vyhodnotenie 21. ročníka Eurocupu nájdete na: http://www.hapresov.edu.sk/stranka/eurocup

 Heilová Lea