Medzinárodný workshop Opava 2014

Päť dní, päť národov a ich národné kuchyne. V pondelok kuchyňa Sliezska, v utorok maďarská priamo z Budapešti, potom lotyšská z Rigy, ukrajinská z Odesy a nakoniec, v piatok, tradičné jedlá Slovenska. To je základná os medzinárodného workshopu, ktorý v týždni od 9.6.2014 do 13.4.2014 organizoval Ústav kúpeľníctva, gastronómie a turizmu (ULGAT) Filozoficko-prírodovedeckej fakulty Sliezskej univerzity v Opave.

Akýsi podtitul stretnutia by sa dal charakterizovať ako nové trendy v tradičnej kuchyni. Skrátka, na opavskom stretnutí sa vzájomne kuchári a zástupcovia partnerských vysokých i stredných škôl oboznámili s tým, ako možno moderne pochopiť gastronomické tradície. Aspoň v kuchyniach.

Ako účastníčky tohto podujatia (MVDr. Mihalyová Júlia a MVDr. Strečková  Angela) odprezentovali  sme svoje národné jedlá podľa najnovších trendov. 

Naše „Lunch menu“ pozostávalo zo štyroch chodov:

Syrová terina s bylinkovým souse

Špenátové capucino s tvarohovými pirohmi

Kačacie prsia na cuketovo-slivkovom chátney s orechovou plackou a kapustou

Jablková tortička s malinovým culis a mätovým želé

Príprava a servis menu boli spojené aj s prezentáciou tradičných slovenských jedál. Odprezentoval ju pán zástupca  Mgr. Soták, ktorý spolu s pánom riaditeľom  MVDr. Šenkom boli pozvaní na toto podujatie a zároveň nám zabezpečili šťastný návrat domov.

Okrem samotného workshopu bol pre nás pripravený bohatý kultúrny program, ktorý zanechal v nás hlboké dojmy.

Sme radi, že aj touto cestou  môžeme bližšie spoznávať tradíciu národných kuchýň a  jedlo vnímať ako určitý prvok kultúry národa.