Hotelová akadémia v Prešove oslávila 90 rokov!

Oslava jubilea Hotelovej akadémie prebehla vo veľkom štýle. 19. apríl 2018 sa zapíše do histórie tejto školy ako významná udalosť.

Deň otvorených dverí

Jednou z akcií na počesť 90. výročia bol Deň otvorených dverí, ktorý sa konal 19. apríla. Hotelovú akadémiu na Baštovej ulici v Prešove navštívili stovky ľudí a to nielen záujemcovia o štúdium na tejto škole, ale aj široká verejnosť, ktorá chcela prekročiť prah Hotelovej akadémie a dozvedieť sa množstvo zaujímavostí z histórie, ale aj zo súčasnosti. Návštevníci DOD mohli oceniť zručnosti študentov a vidieť, čo dokážu v rámci varenia, obsluhy, či samotného hotelierstva. Flambovanie, carving, špeciálne kávičky a drinky od baristov boli príjemným spestrením pre všetkých, ktorí si prišli do priestorov školy trochu oddýchnuť a zabaviť sa.  Zaujímavosťou bolo tiež jedenie po tme, ktoré si mohol vyskúšať každý z návštevníkov, a tak sa mohli priblížiť k výnimočnej chuti našich moderných gastronomických pokrmov. Tento zážitok umocňovalo čítanie menu v Braillovom písme.

Akadémia chytila za srdce

Ďalšou z udalostí bola Slávnostná akadémia, ktorá sa konala v ten istý deň v popoludňajších hodinách  v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Spomienky učiteľov i  bývalých študentov chytili mnohých za srdce. O bohatý kultúrny program sa postarali talentovaní žiaci Hotelovej akadémie. Umelecký zážitok mal z toho aj prítomný župan PSK Milan Majerský, ktorý vo svojom príhovore ocenil snahu študentov, ktorí ukázali svoje schopnosti a talent aj v inej ako hotelierskej činnosti.

Bodkou bol raut

Vyvrcholením  tohto jubilejného dňa bol Slávnostný raut. Okrem širokej verejnosti, ktorí si zakúpili vstupenky, sa rautu zúčastnili aj pozvaní hostia. Všetci si mohli pochutnať na rôznorodých jedlách a ochutnať nápoje od výmyslu sveta. Zážitkom bolo vidieť aj flambovanie tropického ovocia. Spestrením večera bolo live cooking, ktoré predstavovalo pripravovanie jedál priamo pred očami hostí. Návštevníci mohli ochutnať tatarák zaudzovaný rozmarínom a tiež sous vide bravčovú panenku v kakaovom  prachu. Študenti využili moderný plating, ako napríklad  ukladanie surovín na točiacom sa gramofóne. Hostia si taktiež mohli vychutnať rôzne druhy vín. Súčasťou rautu bol studený a teplý bufet a takisto aj množstvo lákavých dezertov. Svojimi melódiami spríjemňovali atmosféru hudobníci zo skupiny Bratríkovci. Bonusom pre tých, ktorí si zakúpili vstupenky na raut bola aj možnosť získať pobyt pre dve osoby v Pieninách.

Na záver chceme vyjadriť obdiv učiteľom a žiakom, ktorí sa podieľali na príprave tohto slávnostného dňa.