Hanami - V. C 2016

Možno ste už počuli, že žiaci odborných škôl zdolávajú okrem ťažkých písomných a ústnych maturitných skúšok ešte jednu časť – praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky. My, študenti 5.C triedy Hotelovej akadémie na Baštovej ulici smeuž okúsili, aké to je pripraviť banket. Základom je vylosovať si tému a zvoliť si vhodnú príležitosť. Následne sme dostali určité kritéria, ktoré sme museli splniť.

Nebolo ľahké vymyslieť zaujímavú príležitosť, ktorá by prilákala verejnosť. A tak sa  zrodila  myšlienka: „O Japonsku.“ Všetci sme boli fascinovaní – áno, toto tu ešte nebolo! Premýšľali sme, na čo by sme sa konkrétne zamerali. Voľba padla na sviatok Hanami. Tento sviatok oslavujú Japonci v jarnom období, kedy kvitnú kvety Sakur. Hralo nám to ešte viac do karát, keďže banket sa uskutočnil 7. apríla. Čerešničkou na torte bolo, že presne v „náš deň“ začali kvitnúť stromy aj v Prešove.

Akcia trvala približne 4 hodiny. Príjemná relaxačná hudba v pozadí a výzdoba v jemných farbách témy vytvárali čarovnú kombináciu. Hostia si mohli prezrieť tradičné japonské suveníry a dekorácie. Pocit, že sa nachádzate v skutočnom Japonsku dotvárali živé sochy, napr. gejša, chlapci oblečení v karate kimonách.

Najhlavnejšou časťou celého večera však bola gastronomická stránka. Menu obsahovalo 5 jedál: predjedlo (Japonské pirôžky gyoza, plnene zemiakovým wasabi a limetkovou majonézou),polievku(Japonský vývar z miso pasty, rias, tofu a sous vide kuracími prsiami), medzichod(Sashimi z lososa z teriaky omáčkou a cesnakovým lupienkom), hlavné jedlo (Bravčový sous vide bôčik s hubovo-zeleninovým šalátom a sojamirin omáčkou)dezert(Matchacheesecake s čerešňovým želé).Medzi jednotlivými chodmi sa podávali vhodné nápoje a na záver po dezerte aj káva. Špecialitou bola japonská káva Hario V60.

Aby sa naši hostia cítili príjemne, banket obsahoval aj veľmi zaujímavý program, ktorý dotváral celú atmosféru. Bol rozdelený do štyroch vstupov.

V prvom našim hosťom Kumiko Uher prezentovala ukážku konzumácie jedál japonskými paličkami. Hostia si neskôr na jednotlivých jedlách vyskúšali aj takýto spôsob konzumácie a takmer všetkým sa darilo. Učili sa veľmi rýchlo.

V ďalšom vstupe sme prezentovali kúsok z japonskej kultúry, tretí vstup bol zvláštny, pretože priamo pred očami hostí vznikalo tradičné japonské sushi. Štvrtý bod programu bol trošku z iného súdku. Kumiko Uher predviedla obliekanie kimona na živej soche. Vedeli ste, že aj takéto obliekanie má svoje pravidlá?

Veľké poďakovanie na záver patrí pani predsedníčke predmetovej komisie, vedeniu školy, nášmu triednemu učiteľovi Milanovi Maňkovi a predovšetkým aj našim sponzorom, ktorým ďakujeme za pomoc pri príprave banketu.

Veríme, že sa našim hosťom akcia páčila a cítili sa naozaj ako v krajine vychádzajúceho slnka. To bolo naším hlavným cieľom.

 

Erika Kekľáková
Programová manažérka 5.C