Čaro lesa V. A 2019

26. 3. 2019 žiaci V. A triedy Hotelovej akadémie v Prešove podstúpili skúšku ohňom. V ten to deň sa totiž realizovala ich praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky na krásnu tému Čaro lesa vo forme slávnostného rautu.

Skvelá myšlienka od žiakov hotelovej akadémie zasadiť svoju maturitnú tému v duchu poľovníctva a prepojiť ju s krásou lesa. Slávnosť spojená s poľovníctvom sa v priestoroch našej školy už neukázala dlhé roky. Na oko jednoduchá téma, ale o to ťažšie bolo vytvoriť nezabudnuteľný zážitok pre hostí. Nuž budúci absolventi sa nezľakli a uchopili tému pevným stiskom.

Hovorí sa, že prvý dojem sa buduje behom prvých pár sekúnd. To sa aj podarilo vďaka krásnej výzdobe, ktorá hostí okamžite pohltila do témy. Cestou po schodoch ich uvítali svietniky ako z inej ríše boli to pníky, ktoré jemne osvetľovali schody spolu so sklenenými lampášikmi, ktoré boli skrášlené lesnou čečinou a šiškami. Potom ako hostia zdvihli svoje hlavy, uvítali ich dva mohutné stĺpy prestrojené za stromy. Čím ďalej hostia postupovali, tým viac ich pohlcovala výzdoba a mohli sa cítiť ako niekde v útrobách lesa, ale pod bezpečnou strechou hostiteľa.

Pre hostí bola prichystaná náučná prezentácia o vábeni zveri alebo výstavný stolík s poľovníckymi nástrojmi vrátane zbraní. Keď konečne prišla tá hodina, na ktorú sa všetci hostia tešili a žiaci obávali, začali sa niesť vzduchom silne tóny lesných rohov. Týmto poľovnickým ceremoniálom sa odštartoval program, kde lesníci predviedli pred hosťami svojho okrídleného dravca alebo zvuky „korunovaných jeleňov“ v období ruje. Ďalej mali hosťom vyčariť úsmev na tvári hudobné nástroje spolu s ich muzikantmi zo Základnej umeleckej školy M. Moyzesa v Prešove. Na rad prišlo posledné číslo programu, detský folklórny súbor Šarišanček. Kopa mladých talentov vyčarovala úsmev na perách hostí nielen vďaka svojim detským tváram, ale hlavne kvôli svojmu talentu. Po brilantnom programe sa v priestoroch vznášala melódia hudobnej kapely, ktorá hrala do konca poslednej minúty. Okrem čarovnej melódie hudby sa vzduchom vznášali aj voňavé tóny Finger foodu, pečeného prasaťa alebo iných žiakmi vytvorených špecialít. Pri odchode si hostia spolu so svojimi zážitkami mohli odniesť aj malý darček, ktorý im po rokoch oživí spomienky na túto prekrásnu chvíľu.

Celá táto udalosť bola dielom spolupráce žiakov z V. A triedy  Hotelovej akadémie v Prešove. Bola to pre nich veľká chvíľa, ktorá im priniesla zaslúžené ovocie.

Spracoval: Jakub Hudok, programový manažér V. A triedy