23. ROČNÍK medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov – EUROCUP
V dňoch 11. – 12. novembra 2015 sa v priestoroch Športovej haly Hotelovej akadémie v Prešove uskutočnil 23. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov v miešaní nápojov - EUROCUP. Podujatie sa realizovalo pod záštitou AEHT – Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie (SKBA) a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže bola Hotelová akadémia Prešov.
Tohto ročníka súťaže Eurocup sa zúčastnilo 73 súťažiacich zo 7 krajín, medzi ktorými nechýbali Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Portugalsko, Slovinsko a Ukrajina. Slovensko reprezentovalo 27 družstiev. Účastníci súťažili v kategórii Klasik a v kategórii Flair. Kategória Klasik pozostávala zo súťaže jednotlivcov a zo súťaže družstiev. Súťažiacich hodnotila chuťová a technická komisia, ktorú tvorili licencovaní komisári SKBA, vrátane majsterky sveta v miešaní nápojov z roku 2014 Jany Karkušovej. Súťažné dianie v Športovej hale HA Prešov na Baštovej ulici sledovalo vyše 1000 divákov, ktorí prišli podporiť svojich favoritov a vytvorili fantastickú atmosféru. Tú vhodne podporili kulisy pripomínajúce Londýn, keďže povinnou surovinou pri príprave Before dinner koktejlu bo London Dry Gin Bombay Sapphire.
Vyhodnoteniu súťaží predchádzal pútavý kultúrny program žiakov HA Prešov a flairová show profesionálnych barmanov, členov SKBA, ktorí svojim vystúpením naplnili jeden z cieľov podujatia: motivovať a dať šancu učiť sa od tých najlepších. Víťazom 23. ročníka medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov Eurocup sa stalo družstvo Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera z Piešťan. Na striebornom stupni skončilo družstvo z SOŠ A. Dubčeka z Vranova nad Topľou a bronz získalo družstvo Hotelovej akadémie Jána Andraščíka z Bardejova. V súťaži jednotlivcov sa na prvom mieste umiestnila Miriama Fornadeľová z Hotelovej akadémie Jána Andraščíka, Bardejov. Druhé miesto obsadil Roland Regec zo SOŠ Vranov nad Topľou a tretie miesto patrí Jakubovi Ondrisovi z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Víťazom v kategórii Flair style sa stal Joãn Santos z Escola de Hotelaria e Turismo z portugalskej Coimbry. Kompletné výsledky sú k dispozícii na http://www.hapresov.edu.sk/stranka/eurocup
Obohatením 23. ročníka Eurocupu bolo viacero noviniek. Jednou z nich bola vložená súťaž baristov Slovak barista Cup junior 2015, v ktorej súťažilo 19 baristov zo Slovenska a z Českej republiky. Lahodná vôňa kávy prilákala do baristického sektora množstvo zanietených i nových obdivovateľov kávovej kultúry. Ďalšou novinkou bol bohatý odborný program určený pre účastníkov a návštevníkov podujatia. O novinkách v Slovenskej barmanskej asociácii informoval jej viceprezident Ľubomír Čul. Aktuálne barmanské trendy v prepojení na sirupy Monin predstavil Tomáš Gyén a Rasťo Kubáň ponúkol prezentáciu o produkte London Dry Gin Bombay Sapphire. Očakávaným hosťom bol Martin Hudák z American baru v londýnskom hoteli Savoy, ktorý bol v aktuálnom r. 2015 vyhodnotený ako 5. najlepší bar na svete. Na jeho prezentácie o tom, ako sa dá dostať zo školskej lavice do jedného z najlepších barov sveta, ako sa pripraviť na barmanskú súťaž, aj o práci v American bare bolo zvedavých veľké množstvo nádejných mladých barmanov. Organizátori pripravili tiež workshop o slovenských vínach, ktorý viedol Vladimír Čuchran zo spoločnosti Felix Wines. Čerešničkou na torte bola exkurzia v Košiciach, ktorá zaviedla účastníkov do exkluzívneho sveta koňakov počas návštevy v Cognac Embassy.
Už tradične v deň konania Eurocupu zorganizovala Hotelová akadémia Prešov Deň otvorených dverí. Návštevníci mali možnosť vidieť ukážky zručností žiakov: flambovanie, carving, miešanie nápojov a zdobenie medovníkov, prezreli si ukážky slávnostných tabúľ a oboznámili sa s odbornou praxou žiakov na Slovensku i v zahraničí. Pre hostí boli k dispozícii sprievodcovia z radov žiakov, ktorí ponúkli prehliadku priestorov školy.
Medzinárodná barmanská súťaž juniorov v miešaní nápojov Eurocup datuje svoj vznik do roku 1993. Jej domovským stánkom boli postupne priestory Interhotela Dukla v Prešove, Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Mestská športová hala v Prešove a od. r. 2011 Športová hala Hotelovej akadémie Prešov. Počas 22 ročníkov na Eurocupe súťažili mladí barmani nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Dánska, Fínska, Chorvátska, Írska, Litvy, Luxemburska, Macedónska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Srbska, Švajčiarska, Švédska, Talianska, Ukrajiny i spoza oceánu z Mexika. Viacerí z nich sa dnes barmanstvu venujú profesionálne.
Počas ostatných ročníkov sa organizátorom v spolupráci s partnermi darí napĺňať ambíciu vytvoriť podujatie, ktoré okrem súťaženia ponúka príležitosť pre odborný rast mladých barmanov. Vďaka tomu si Eurocup získal vysoký kredit a je aktuálne najväčšou súťažou pre mladých barmanov na Slovensku a svojím rozsahom sa radí medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe. Každoročne o tom svedčia pochvalné listy a e-maily od účastníkov a hostí tohto podujatia.
Spracoval: Mgr. Marek Soták, zástupca riaditeľa školy pre odborné predmety
Vyhodnotenie súťaže EUROCUP 2015
Fotogaléria súťaže Eurocup 2015
Organizátori:
Hotelová akadémia Prešov
AEHT - Európska asociácia škôl hotelierstva a turizmu
Slovenská barmanská asociácia
Prešovský samosprávny kraj
Oficiálni sponzori:
KOFT, s. r. o.
RUDOLF JELÍNEK Slovakia, s. r. o.
FFH – NADÁCIA PRE VZDELÁVANIE V HOTELIERSTVE, ŽENEVA
Pokyny/Instructions Eurocup 2015
English
Eurocup Classic, Eurocup Flair, Recipe and questionnaire Flair, Schedule of Eurocup 2015
Eurocup Classic, Eurocup Flair, Recipe and questionnaire Flair, Schedule of Eurocup 2015
Czech
Kategória Klasik, Pravidlá súťaže Flair, Receptúra flair, Dotazník flair
Kategória Klasik, Pravidlá súťaže Flair, Receptúra flair, Dotazník flair
Slovak
Kategória Klasik, Pravidlá súťaže Flair, Receptúra flair, Dotazniík flair
Kategória Klasik, Pravidlá súťaže Flair, Dotazník flair, Receptúra flair
Vizitka súťažiaceho - vyplnená
France
Catégorie Classique, Eurocup Flair, Recette et questionnaire
Catégorie Classique, Eurocup Flair, Recette et questionnaire