25. ROČNÍK EUROCUPU NA HOTELOVEJ AKADÉMII V PREŠOVE 

Medzinárodná barmanská súťaž juniorov v metropole Šariša

V utorok a v stredu 24. a 25. 10. 2017 sa v priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove uskutočnil 25. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov, EUROCUP. Podujatie sa realizovalo pod záštitou AEHT – Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie (SKBA) a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže bola Hotelová akadémia v Prešove.

Organizátori EUROCUPu sa rozhodli pokračovali vo formáte, ktorý bol úspešne uvedený pred niekoľkými rokmi. Okrem súťaženia bol počas oboch dní trvania podujatia pripravený bohatý odborný program realizovaný poprednými slovenskými barmanmi a baristami. Aktuálny majster sveta v príprave miešaných nápojov, Rasťo Kubáň, ponúkol prezentáciu o whiskey Jack Daniel’s, svoje barmanské umenie predviedli Maroš Dzurus z Himkok baru z nórskeho Osla a Lukáš Vrábeľ, víťaz súťaže Diageo World Class Slovakia 2017. Aktuálne barmanské trendy prezentovali Monin ambasádori Martin Schlamberger z Rakúska a Tomáš Gyén zo Slovenska. Svet výberovej kávy a cupping priblížila Anka Ribovičová z prešovského Dublin Café. Odborný program pre záujemcov pokračoval aj vo štvrtok 26. 10. 2017, návštevou unikátnej Cognac Academy v Košiciach.

Novinkou jubilejného 25. ročníka boli výstavy partnerov podujatia spojené s ochutnávkami ich produktov. Návštevníci tak mali možnosť ochutnať viacero druhov káv pripravených tradičným spôsobom alebo alternatívnymi metódami, čaje, pivo, miešané nápoje a sladké dezerty. Záverečný raut ponúkol okrem skvelej kuchyne ochutnávku širokej palety slovenských vín.

V tomto roku sa súťaže zúčastnilo 68 súťažiacich barmanov zo 7 krajín, medzi ktorými nechýbali Česká republika, Lotyšsko, Poľsko, Slovinsko, Taliansko či Ukrajina. Slovensko reprezentovalo 25 družstiev. Účastníci súťažili v kategórii Klasik v súťaži jednotlivcov a v súťaži družstiev. Ich úlohou bolo pripraviť 4 porcie alkoholického Barman’s choice drinku použijúc min. 3 cl Jack Daniel’s whiskey a 4 porcie nealkoholického Fancy soft drinku s použitím min. 1 cl sirupu Monin v časovom limite 14 minút. Do celkového hodnotenia sa započítavali body z písomného testu, ktorý preveril teoretické vedomosti mladých barmanov, body za technickú realizáciu súťažných nápojov a bodové hodnotenie za kvalitu pripravených drinkov. V chuťovej a technickej komisii hodnotili licencovaní komisári SKBA, vrátane majsterky sveta v miešaní nápojov z r. 2014 a vicemajsterky sveta z r. 2015 Jany Karkušovej, a aktuálneho šampióna z r. 2017 Rasťa Kubáňa. V komisii mali tiež zastúpenie komisári z Českej republiky, Poľska a Rakúska. 

V kategórii Barman’s choice drink sa na 1. mieste umiestnil Jakub Kučera z HA v Žiline, ktorý sa zároveň stal aj absolútnym víťazom v kategórii jednotlivcov. Prvé miesto v príprave Fancy soft drinku obsadila Natália Nováková z HA J. Andraščíka v Bardejove. Víťazným družstvom sa stala Hotelová akadémia Žilina.

Premiérovo pod hlavičkou EUROCUPu súťažili baristi. Predstavilo sa 13 baristov z Lotyšska, Slovinska a zo Slovenska. Komisárov do baristickej súťaže nominoval hlavný partner, spoločnosť Musetti Slovakia, s. r. o. Leitmotívom súťaže bolo spojenie sveta kávy so svetom koktejlov. Úlohou súťažiacich tak bolo pripraviť okrem 4 porcií espressa a 4 porcií cappuccina aj 4 porcie kávového drinku Espresso Martini. Medzi baristami zvíťazil Erik Danko z piešťanskej Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera.

Sprievodným podujatím Eurocupu bol Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii v Prešove, ktorý sa uskutočnil v stredu 25. októbra. Návštevníci mali možnosť nazrieť „do kuchyne“, spoznať priestory školy a zároveň sa dozvedieť viac o aktivitách, ktoré škola realizuje. Žiaci HA Prešov predviedli návštevníkom ukážky svojich odborných zručností žiakov a prezentovali možnosti odbornej praxe na Slovensku i v zahraničí.

Medzinárodná barmanská súťaž juniorov v miešaní nápojov EUROCUP datuje svoj vznik do r. 1993. Jej domovským stánkom boli postupne priestory Interhotela Dukla v Prešove, Divadlo Jonáša Záborského,  Mestská športová hala a od. r. 2011 Športová hala Hotelovej akadémie Prešov. Doterajších 25 ročníkov súťaže sa zúčastnilo 1854 mladých barmanov z 21 krajín Európy, a tiež spoza oceánu z Mexika. Viacerí z bývalých súťažiacich dnes pôsobia ako profesionálni barmani v ikonických baroch Európy, ako napr. Martin Hudák, absolvent Hotelovej akadémie Prešov, aktuálny svetový šampión v kategórii Coffee in Good Spirit, ktorý pôsobí v najlepšom bare sveta za rok 2017, American Bar v londýnskom Hoteli Savoy. Počas ostatných ročníkov sa organizátorom v spolupráci s partnermi darí napĺňať ambíciu vytvoriť podujatie, ktoré okrem súťaženia ponúka príležitosť pre odborný rast  mladých barmanov. EUROCUP dnes nie je len súťažou, ale má zároveň výrazný edukačný rozmer. Vďaka tomu si Eurocup získal vysoký kredit a je aktuálne najväčšou súťažou pre mladých barmanov na Slovensku a svojím rozsahom sa radí medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe.

Fotogaléria

Fotogaléria z podujatia Eurocup 2017

Výsledky Eurocup Junior Bartenders 2017

Vyhodnotenie súťaže EUROCUP 2017

Poradie BARMAN’S CHOICE DRINK

Poradie FANCY DRINK

Poradie jednotlivci

Poradie školy

Výsledky Eurocup Junior Barista 2017

Vyhodnotenie EUROCUP JUNIOR BARISTA 2017

Pooradie Cappuccino

Poradie jednotlivci

Poradie technika

 

web_banner_600.jpg