EUROCUP 2016

england.jpg

 

france.jpg

Vyhodnotenie súťaže EUROCUP 2016 - víťazi jednotlivých kategórií

Poradie jednotlivcov

Poradie družstiev

Poradie short

Poradie fancy

Poradie technika

Poradie test

Fotogaléria z podujatia Eurocup 2016

V stredu a vo štvrtok, 9. – 10. novembra 2016 sa v priestoroch Športovej haly HA v Prešove uskutočnil 24. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov, EUROCUP. Podujatie sa realizovalo pod záštitou AEHT – Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie (SKBA) a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže bola Hotelová akadémia v Prešove.

 V roku 2016 sa súťaže EUROPUP zúčastnilo 81 súťažiacich z 8 krajín, medzi ktorými nechýbali Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Portugalsko, Slovinsko, Taliansko či Ukrajina. Slovensko reprezentovalo 28 družstiev. Účastníci súťažili v kategórii Klasik v súťaži jednotlivcov a v súťaži družstiev, a v  kategórii Flair. V chuťovej a technickej komisii hodnotili licencovaní komisári SKBA a CBA.

Na súťažné dianie v Športovej hale HA Prešov na Baštovej ulici bolo zvedavých vyše 1000 divákov, ktorí prišli podporiť svojich favoritov a vytvorili fantastickú atmosféru. Povinnou surovinou pri príprave short drinku bola Finlandia Vodka a tak vstupné kulisy športovej haly pripomínali túto severskú krajinu. Miešané nápoje pripravovali nielen súťažiaci na pódiu s desiatimi (!) barovými pracoviskami, ale tiež profesionálni barmani Roman Redaj a Martin Župina, absolventi HA Prešov, ktorí pripravovali trendové miešané nápoje s využitím inovatívnych postupov a netradičných surovín.

Vyhodnoteniu súťaže predchádzal pútavý kultúrny program žiakov HA Prešov a módna prehliadka žiakov SOŠ podnikania v Prešove. Víťazom 24. ročníka medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov Eurocup sa stalo družstvo SOŠ obchodu a služieb zo Žiaru n/Hronom pred Súkromnou SOŠ EUDUCO z Námestova a SOŠ Jána Bocatia z Košíc. V súťaži jednotlivcov sa na prvom mieste umiestnila Nina Ľuptáková zo SOŠ obchodu a služieb zo Žiaru n/Hronom. Druhé miesto obsadila Katarína Staseľová  zo Súkromnej SOŠ EUDUCO z Námestova a tretie miesto patrí Máriovi Nevelőšovi zo SOŠ Jána Bocatia z Košíc. Víťazom v kategórii Flair style sa stal Mattia Brambilla z talianskej školy APAF - CFPA v Casargu. Kompletné výsledky sú k dispozícii na http://www.hapresov.edu.sk/stranka/aktualny-rocnik

Organizátori EUROCUPu sa rozhodli pokračovali vo formáte, ktorý bol úspešne uvedený vlani. Okrem súťaže tak bol počas celého trvania podujatia pripravený bohatý odborný program realizovaný poprednými slovenskými barmanmi. Tomáš Gyén predstavil aktuálne barmanské trendy v príprave miešaných nápojov, Rasťo Kubáň oboznámil účastníkov súťaže s históriou vzniku Martini koktejlu a jeho postupnými premenami, a Martin Župina predstavil ikonický koktejlový Hemingway bar v Prahe. Odborný program pre záujemcov pokračoval aj v piatok 11. novembra 2016 návštevou Cognac Academy v Košiciach.

Sprievodným podujatím Eurocupu bol Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii v Prešove. Ten sa uskutočnil vo štvrtok 10. novembra. Počas Dňa otvorených dverí boli pre návštevníkov pripravené ukážky odborných zručností žiakov a vystavené boli ukážky slávnostných tabúľ. Sprievodcovia ponúkli návštevníkom prehliadku školy spojenú s prezentáciami odbornej praxe na Slovensku i v zahraničí, doplnenú o úspechy školy. Záujemcovia o štúdium na Hotelovej akadémii Prešov mali príležitosť spoznať priestory a oboznámiť sa s aktivitami, ktoré škola realizuje.

Medzinárodná barmanská súťaž juniorov v miešaní nápojov EUROCUP datuje svoj vznik do r. 1993. Jej domovským stánkom boli postupne priestory Interhotela Dukla v Prešove, Divadlo Jonáša Záborského,  Mestská športová hala a od. r. 2011 Športová hala Hotelovej akadémie Prešov. Počas 23 ročníkov na Eurocupe súťažili mladí barmani nielen zo Slovenska, ale tiež z Českej republiky, Dánska, Fínska, Chorvátska, Írska, Litvy, Luxemburska, Macedónska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Srbska, Švajčiarska, Švédska, Talianska, Ukrajiny, a spoza oceánu z Mexika. Viacerí z nich sa dnes barmanstvu venujú profesionálne.

Počas ostatných ročníkov sa organizátorom v spolupráci s partnermi darí napĺňať ambíciu vytvoriť podujatie, ktoré okrem súťaženia ponúka príležitosť pre odborný rast  mladých barmanov. Vďaka tomu si Eurocup získal vysoký kredit a je aktuálne najväčšou súťažou pre mladých barmanov na Slovensku a svojím rozsahom sa radí medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe.

Program

Streda 9. november 2016

od 13.00
príchod účastníkov (súťažné družstvá, hostia, komisári),
registrácia na recepcii Hotela Lineas, Budovateľská 14, Prešov www.lineas.sk, ubytovanie,

13.00 – 15.00
obed (len po predchádzajúcej objednávke vyznačenej v prihláške školy B, Hotel Lineas, Reštaurácia),

16.00 – 17.00
porada súťažiacich a vedúcich družstiev s organizátormi súťaže a s hlavným komisárom, vylosovanie poradia súťažiacich do súťaže (Hotel Lineas, Kongresové centrum),

17.00 – 17.30
písomný test pre súťažiacich v kategórii Klasik (Hotel Lineas, Kongresové centrum),

17.00 – 18.00
porada komisárov (Hotel Lineas, Malé kongresové centrum),

18.00 – 19.00
večera (Hotel Lineas, Reštaurácia),

od 19.00
Odborný program, Hotel Lineas, Kongresové centrum
- Aktuálne barmanské trendy a produkty Monin - Tomáš Gyén, Brand ambassador Monin,
- Martini koktejly - Rasťo Kubáň, KOFT,
- Hemingway bar, Praha – Martin Župina.

Štvrtok 10. november 2016

7.00 – 8.00
raňajky (Hotel Lineas, Reštaurácia),
8.45
otvorenie súťaže EUROCUP, Športová hala Hotelovej akadémie Prešov,
9.00 – 16.00
medzinárodná barmanská súťaž juniorov EUROCUP, Športová hala Hotelovej akadémie Prešov,
9.00 – 14.00
Deň otvorených dverí, Hotelová akadémia, Baštová 32, Prešov:

-       ukážky zručností žiakov (flambovanie, carving, miešanie nápojov, zdobenie medovníkov),
-       ukážky slávnostných tabúľ,
-       prezentácie odbornej praxe žiakov na Slovensku a v zahraničí,
-       prehliadka priestorov školy so sprievodcami – žiakmi HA Prešov,

 9.30
Martini koktejly - Rasťo Kubáň, KOFT, miestnosť C5 Hotelová akadémia, Baštová 32, Prešov,
11.00 
Hemingway bar, Praha – Martin Župina
11.30 – 14.30
obed, sektor A, Hotelová akadémia, Baštová 32, Prešov,
17.00
vyhodnotenie barmanskej súťaže juniorov EUROCUP 2016, Športová hala Hotelovej akadémie Prešov,
18.00
záverečný rout, Hotelová akadémia, Baštová 32, Prešov.

Piatok 11. november 2016

7.00 – 9.00.
raňajky (Hotel Lineas, Reštaurácia),

9.30
odchod na exkurziu Pivovar Šariš, Veľký Šariš a Cognac Embassy, Košice, (podľa prejaveného záujmu, transfer vozidlami účastníkov, príp. organizátorov).

Propozície súťaže Eurocup 2016

slovak.jpg

Súťaž KlasikSúťaž FlairHodnotiace hárky

czech.jpg

Súťaž Klasik, Súťaž Flair, Hodnotiace hárky